Producenten industrie blijven goed gestemd

De ondernemers in de industrie zijn nog altijd goed gestemd. Het producentenvertrouwen is in oktober nog iets verder gestegen en kwam uit op 8,6. Sinds medio 2006 ligt de stemmingsindicator voor de industrie op een hoog niveau.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Met name over de toekomstige productie maar ook over de voorraden gereed product waren de ondernemers beter te spreken dan in september. Het oordeel over de orderpositie veranderde vrijwel niet.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn toegenomen was groter dan het aantal dat een vermindering zag. Zowel voor de binnenlandse als voor de buitenlandse markt kwamen iets meer orders binnen. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) was al hoog en is nog iets toegenomen tot 114,5.

De ondernemers in de industrie bleven ook positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in oktober opnieuw groter dan het aantal dat een daling voorzag.

De concurrentiepositie op de binnenlandse markt is volgens de producenten in de industrie iets verbeterd. Op de buitenlandse markt, zowel binnen als buiten de EU, bleef de concurrentiepositie naar hun oordeel hetzelfde. Er waren aanzienlijk meer ondernemers die een toename van de buitenlandse afzet in de komende drie maanden verwachten dan die een afname verwachten. De bezettingsgraad (van de beschikbare productie-installaties) is in oktober iets gestegen naar 84,0.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie