Producenten industrie blijven goed gestemd

De ondernemers in de industrie blijven goed gestemd. Het producentenvertrouwen kwam in augustus uit op 7,8. Dit is 0,2 punt hoger dan in juli. Daarmee is de stemmingsindicator voor de industrie nu al meer dan een jaar op een hoog niveau.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Over de toekomstige productie waren de ondernemers nagenoeg even optimistisch als in juli. Het oordeel over de voorraad gereed product wijzigde in augustus niet. Over de orderpositie waren de ondernemers nog beter te spreken dan in juli.

Het aantal ondernemers dat aangeeft dat de orderontvangsten zijn toegenomen was iets groter dan het aantal dat een vermindering ziet. Voor de binnenlandse markt kwamen meer orders binnen, voor de buitenlandse markt minder. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) is een fractie verbeterd en kwam uit op 113,1.

De ondernemers in de industrie bleven ook positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in augustus opnieuw iets groter dan het aantal dat een daling voorzag.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie