Consumenten onveranderd positief
Het vertrouwen van de consument is in augustus vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van juli. De index van het consumentenvertrouwen kwam uit op 15. In juli was dat 14. Gemiddeld waren er in de afgelopen twintig jaar iets meer pessimisten dan optimisten. Het langetermijngemiddelde ligt op ‑3.
De stemming over het economisch klimaat bleef gelijk. Consumenten waren in augustus iets optimistischer over het economisch klimaat van de afgelopen twaalf maanden dan een maand eerder. Daarentegen waren ze over de economische situatie in de komende twaalf maanden iets minder positief.
Ook de koopbereidheid veranderde nauwelijks. Deze deelindicator is gebaseerd op drie vragen, waarvan twee het oordeel over de financiële situatie van het huishouden polsen. Daarnaast wordt de consument gevraagd of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Over de eigen financiën in de afgelopen twaalf maanden waren consumenten aanzienlijk positiever dan in juli. Zo optimistisch zijn consumenten in ruim vijf jaar niet meer geweest. Daarentegen veranderde het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden in het komende jaar nauwelijks. Tot slot vond de consument de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen dan een maand eerder.
Het onderzoek naar het consumentenvertrouwen heeft plaatsgevonden op de eerste tien werkdagen van de maand, van woensdag 1 augustus tot en met dinsdag 14 augustus. De relatie tussen de ontwikkeling van de koersen op de aandelenmarkt en het consumentenvertrouwen is niet eenduidig vast te stellen. Op donderdag 9 augustus grepen de centrale banken in toen de interbancaire kredietverlening stokte. Dit lokte scherpe reacties uit van de aandelenbeurzen. Deze turbulentie viel dus grotendeels buiten de onderzoeksperiode.
Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd
Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur