Goederenproducenten remmen economisch herstel

De Nederlandse economie groeide in 2006 met 2,9 procent. Aan deze groei hebben de goederenproducenten 0,4 procentpunt bijgedragen. De productie van de landbouw, delfstoffenwinning en de nutsbedrijven was lager, terwijl in de industrie en de bouwnijverheid de productie aantrok.

BBP-groei naar categorie producenten, 1978-2006

BBP-groei naar categorie producenten, 1978-2006

Minder aardgas afgezet

Door de lagere aardgasproductie heeft de delfstoffenwinning voor 0,1 procentpunt negatief bijgedragen aan de economische groei. Mede onder invloed van het warme weer nam de winning van aardgas in het tweede halfjaar sterk af. Hierdoor daalde de productie van de delfstoffenwinning met meer dan 2 procent.

Bijdrage economische groei naar bedrijfstak, 2006

Bijdrage economische groei naar bedrijfstak, 2006

Landbouwproductie iets gedaald

Door tegenvallende opbrengsten in de akkerbouw en tuinbouw was ook de bijdrage van de landbouw in 2006 negatief. Van grote invloed waren de extreme weersomstandigheden. Droogte en hitte in juli werden gevolgd door overvloedige neerslag in augustus. Het groeicijfer van de landbouw blijft al decennia gemiddeld achter bij de totale economische groei, waardoor het aandeel van de landbouw in de Nederlandse economie terugliep van 4 procent in 1987 naar 2 procent in 2006.

Productie industrie aangetrokken

De productie in de industrie is voor een belangrijk deel gestimuleerd door de sterke toename van de bedrijfsinvesteringen. De machinebouw- en de transportmiddelenindustrie profiteerden van de grote vraag naar machines en bedrijfsauto’s. Ook voor de producenten van chemische basisproducten was 2006 een goed jaar. De productie van de industrie groeide met ruim 2 procent, vooral door de opleving in het vierde kwartaal.

Sterke groei bouwnijverheid

Onder de goederenproducenten groeide in 2006 de bouwnijverheid het sterkst. De productie is 5 procent gestegen. Vooral de burgerlijke en utiliteitsbouw en de grond-, weg- en waterbouw hebben goed gepresteerd. Er zijn 8 procent meer nieuwe woningen opgeleverd dan in 2005.

Productie en inkomen, 2006

Productie en inkomen, 2006

Merendeels hogere inkomens

De inkomens van de goederenproducenten zijn gestegen. Dit komt voornamelijk door de hogere aardgasbaten in de delfstoffenwinning. Maar ook de landbouw, de bouwnijverheid en de nutsbedrijven hebben meer winst gemaakt. Deze producenten profiteerden van een gunstiger verhouding tussen verkoop- en inkoopprijzen. Bovendien zijn de arbeidskosten minder hard gegroeid dan de productiewaarde.

In de industrie is het inkomen teruggelopen, hetgeen grotendeels komt door ongunstige prijsontwikkelingen in de aardolie- en chemische eindproductenindustrie.

Nico van Stokrom en Wim Tebbens

Bron: StatLine, Kwartaalrekeningen; waarden