Bescheiden groei consumptie

Huishoudens hebben in februari 1,2 procent meer geconsumeerd dan een jaar eerder. Ze hebben aan diensten, zoals vervoer en communicatie, 1,9 procent meer besteed. De bestedingen aan goederen waren 0,5 procent hoger.

Consumenten hebben vooral meer besteed aan duurzame goederen. Dit komt overeen met de resultaten van het Consumenten Conjunctuuronderzoek van de afgelopen maanden. In dit onderzoek wordt onder meer gevraagd of zij denken of het een gunstige tijd is voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies. Deze deelvraag van het onderzoek naar het consumentenvertrouwen werd per saldo positief beantwoord. Aan duurzame goederen is afgelopen februari 5,8 procent meer besteed dan een jaar eerder.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens slechts 0,4 procent meer besteed. De toename bleef daarmee achter bij die in voorgaande maanden.

Net als in voorgaande maanden is de groei van de consumptie in februari geremd door een lager energieverbruik. Door de zachte wintermaanden hebben huishoudens veel minder hoeven te stoken dan vorig jaar om een behaaglijke temperatuur te creëren. In februari is ruim 20 procent minder gas verbruikt dan in februari 2006.

De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur