Economie groeit 2,9 procent in 2006
De Nederlandse economie is in 2006 met 2,9 procent gegroeid. Dit is bijna twee keer zo hard als in 2005. Net als in 2005 leverde de uitvoer de belangrijkste bijdrage aan de economische groei. Het waren echter vooral de consumptie van huishoudens en de investeringen die een versnelling brachten in de economische groei.
Het aantal banen was vorig jaar ruim 100 duizend hoger dan in 2005. De groei met 1,4 procent komt na drie jaar met een dalende werkgelegenheid.
Dit blijkt uit de eerste raming van het CBS.
Economische groei vierde kwartaal 2,7 procent
In het vierde kwartaal van 2006 groeide de economie met 2,7 procent. Het laatste kwartaal van 2006 telde een werkdag minder dan hetzelfde kwartaal van 2005. In het vierde kwartaal van 2006 trokken vooral de uitvoer en de investeringen verder aan, de consumptie van huishoudens nam iets langzamer toe dan in de voorgaande kwartalen.
De economische groei in de eerste drie kwartalen van 2006 is op grond van nieuwe informatie gemiddeld 0,1 procent opwaarts bijgesteld.
Kwartaal-op-kwartaalgroei 0,6 procent
Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de economie in het vierde kwartaal van 2006 met 0,6 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is vrijwel gelijk aan het gemiddelde in de eerste drie kwartalen van 2006.
Uitvoer groeit sneller
In 2006 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 7,5 procent hoger dan in 2005. De stijging van de wederuitvoer was opnieuw hoger dan van de export van Nederlands product. Toch was het juist de uitvoer van Nederlands product die zorgde voor de groeiversnelling van de uitvoer.
De invoer groeide iets sterker dan de uitvoer. De invoergroei komt niet alleen door de wederuitvoer, maar voor een belangrijk deel ook door het aantrekken van de investeringen en de consumptie van duurzame goederen.
Fors hogere consumptie van huishoudens
Huishoudens hebben vorig jaar 2,4 procent meer besteed dan in 2005. Hierbij is gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in het zorgstelsel. Deze groei is aanzienlijk hoger dan in de jaren 2001 tot en met 2005. Dit komt vooral door de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen die in 2006 met meer dan 6 procent toenamen.
Het volume van de overheidsconsumptie was vorig jaar 1,3 procent hoger dan in 2005. De reële uitgaven voor de zorg namen toe, die voor het openbaar bestuur niet.
Investeringen trekken sterk aan
In 2006 is 6,1 procent meer geïnvesteerd dan in 2005. Vooral in machines, de belangrijkste investeringscategorie voor het bedrijfsleven, maar ook in bedrijfsauto’s en in computers werd fors meer geïnvesteerd. De investeringen in woningen en infrastructuur waren eveneens duidelijk hoger.
Vooral hogere productie commerciële dienstverleners en bouwers
In 2006 steeg de productie in de meeste bedrijfstakken. Dit geldt vooral voor de commerciële dienstverleners en de bouw. Binnen de commerciële dienstverlening was de groei het hoogst in de uitzendbranche, de groothandel, de architecten- en ingenieursbureaus en het bankwezen. De detailhandel groeide flink door de toegenomen kooplust van de consumenten. De bouwnijverheid profiteerde van de hogere investeringsactiviteit.
Ook in de industrie trok de productiegroei aan, mede dankzij een groeispurt in het vierde kwartaal. De productie van de energiesector was echter lager. In samenhang met een hogere invoer werd in het binnenland minder elektriciteit opgewekt en minder aardgas gewonnen. De groei van de niet-commerciële dienstverlening was bescheiden. De zorgsector groeide door, terwijl het overheidsbestuur een kleine krimp onderging.
Werkgelegenheid stijgt steeds sneller
In 2006 waren er 105 duizend banen van werknemers meer dan in 2005. De werkgelegenheid trok in de loop van 2006 steeds verder aan. In het vierde kwartaal waren er al 149 duizend banen meer dan in het vierde kwartaal 2005.
Na correctie voor seizoeninvloeden is het aantal banen in het vierde kwartaal 0,7 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2006. Ook hieruit blijkt dat de werkgelegenheid steeds sneller toeneemt.
De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.