Omzetgroei industrie 7 procent

De Nederlandse industrie heeft in december ruim 7 procent meer omgezet dan in december 2005. Al meer dan tweeënhalf jaar is de omzet elke maand hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De hogere omzet kan voor ongeveer twee derde worden toegeschreven aan een grotere afzet en het overige deel aan hogere afzetprijzen.

De omzetgroei lijkt in december iets achter te blijven bij die in de twee voorafgaande maanden. Toen was er nog sprake van een omzetgroei in de dubbele cijfers. December had echter in 2006 een ander werkdagpatroon dan in 2005. Dit had een negatief effect op de omzetontwikkeling van circa 4 procent.

Vooral in het buitenland werd, met een toename van 12 procent, meer omgezet. De sterkste omzetgroei werd gerealiseerd in de metaalindustrie en in de voedings- en genotmiddelenindustrie. In het binnenland bleef de omzettoename beperkt tot 2 procent. Ook hier deed de metaalindustrie het goed met een omzetgroei van 7 procent. 

In het jaar 2006 was de industriële omzet 9 procent groter dan in 2005. De groei van de omzet werd zowel bepaald door een grotere afzet van producten als door hogere afzetprijzen. Met name in de eerste helft van 2006 hadden hogere olieprijzen een belangrijke invloed op de afzetprijzen van de industrie. In alle branches was de omzet hoger dan in 2005. In het buitenland werd 11 procent meer omgezet, op de binnenlandse markt 7 procent. 

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie