Producentenvertrouwen verder gestegen in maart

Het producentenvertrouwen kwam in maart 2006 uit op 5,9. Daarmee nam het optimisme onder Nederlandse industriële ondernemers verder toe en bereikte het vertrouwen de hoogste stand in ruim vijf jaar. Toen verkeerde Nederland in de laatste fase van de hoogconjunctuur.

Het producentenvertrouwen lag in maart 1,3 punt hoger dan in februari. Het is de derde maand op rij dat het vertrouwen van de industriële ondernemers toeneemt.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De industriële ondernemers waren in maart vooral optimistischer over hun orderpositie.  Hun orderpositie bereikte dan ook de hoogste stand in vijf jaar. De ondernemers waren ook positiever over hun toekomstige productie. Over hun voorraad gereed product waren ze iets minder tevreden dan in februari.

De industriële ondernemers verwachten nauwelijks nog krimp van de werkgelegenheid. Van de ondernemers verwacht 13 procent het aantal personeelsleden te verminderen, terwijl 10 procent de personeelsomvang in de komende drie maanden denkt uit te breiden. Het percentage ondernemers dat meer mensen in dienst wil nemen is het hoogste sinds juni 2001.

Uit de Conjunctuurtest van maart blijkt dat de stemming in de meeste branches verbeterd is. Alleen de aardolie-, chemische en rubberindustrie liet een lichte verslechtering zien ten opzichte van februari. De textiel-, kleding- en lederindustrie gaf een diffuus beeld voor maart. De resultaten van de Conjunctuurtest worden meer in detail beschreven in de Industriemonitor, elders op de CBS website.

Producentenvertrouwen

Producentenvertrouwen