Consumptie in oktober hoger

In oktober 2005 is door de huishoudens in Nederland 1,2 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral de uitgaven aan duurzame goederen waren hoger, namelijk 4,0 procent. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en voor verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Bij de duurzame goederen waren in oktober 2005 vooral consumentenelektronica, kleding en schoeisel in trek. Consumenten kochten echter minder nieuwe personenauto’s dan een jaar eerder. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen lagen 2,4 procent hoger dan in oktober 2004. Dit is de hoogste toename na februari 2003. Ook in september was de toename, met 2,3 procent, al hoog.

In het derde kwartaal van 2005 was de binnenlandse consumptie 1,1 procent hoger dan in dezelfde periode van 2004. De voor prijsveranderingen en koopdagen gecorrigeerde groei van de bestedingen in oktober, lag eveneens in deze orde van grootte. In het eerste halfjaar kwam het consumptievolume nog lager uit dan een jaar eerder. Al met al werd in de eerste tien maanden van 2005 ongeveer evenveel besteed als in hetzelfde tijdvak van 2004.

In het hele jaar 2004 gaven de huishoudens 238 miljard euro uit. Met een aandeel van 54 procent had ruim de helft van deze binnenlandse consumptieve bestedingen betrekking op uitgaven aan diensten. De rest van de bestedingen ging op aan voeding (14 procent), duurzame goederen (19 procent) en overige goederen (13 procent).

Met de publicatie van het oktobercijfer zijn de eerder gepubliceerde maandcijfers van de consumptieve bestedingen herzien. De cijfers zijn aangepast aan de consumptie-cijfers in de gereviseerde Nationale jaarrekeningen 2001-2004 en de bijbehorende Kwartaalrekeningen van het CBS tot en met het derde kwartaal van 2005.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)