Werkloosheid vrijwel onveranderd

In de periode augustus-oktober 2005 telde ons land gemiddeld 458 duizend werklozen. Na correctie voor seizoeninvloeden was het aantal werklozen 484 duizend personen, 3 duizend minder dan in de periode juli-september.

Ook over langere periode bezien veranderde de werkloosheid niet veel. De seizoengecorrigeerde werkloosheid schommelde in de eerste helft van 2005 voortdurend rond de 490 duizend personen. In de afgelopen maanden nam het aantal werklozen met gemiddeld een paar duizend per maand af.

Ten opzichte van een jaar eerder lag de werkloosheid in augustus-oktober op hetzelfde niveau. Voor het eerst sinds 2002 is de jaar-op-jaarmutatie vrijwel nul. Het niveau van de werkloosheid lag de afgelopen drie jaar elke maand hoger dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder.

Gemiddeld 6,2 procent van de beroepsbevolking was werkloos in de periode augustus-oktober. Dat is evenveel als in dezelfde periode van 2004. De werkloosheid was met 12,2 procent verhoudingsgewijs het hoogst onder de 15-24 jarigen.

Werkloosheid, seizoengecorrigeerd

Werkloosheid, seizoengecorrigeerd