Economie groeit 1,4 procent in 2004
Beperkte opwaartse bijstelling economische groei 2004
De economische groei over 2004 is in de tweede raming van het CBS met 0,1 procentpunt naar boven bijgesteld. Dat komt vooral door een opwaartse aanpassing van de groei in het vierde kwartaal met 0,3 procentpunt. Voor het vierde kwartaal is vooral de bouwproductie naar boven bijgesteld, waardoor ook de investeringen hoger zijn uitgekomen. De beperkte opwaartse bijstellingen van de economische groei in het tweede en derde kwartaal zijn toe te schrijven aan een hoger uitvoeroverschot. De cijfers voor de consumptie van huishoudens en overheid zijn over alle kwartalen iets verlaagd.
Geen kwartaal-op-kwartaalgroei
Het volume van het BBP was in het vierde kwartaal van 2004, na correctie voor werkdag- en andere seizoeneffecten, gelijk aan het derde kwartaal van 2004. Bij de kwartaalvergelijking is gecorrigeerd voor het effect van de twee extra werkdagen in het vierde kwartaal.
Uitvoer motor van de economie
In 2004 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 8,3 procent hoger dan in 2003. Dat is de hoogste groei in vier jaar. De top lag rond de zomer toen de exportgroei in de dubbele cijfers liep. In het vierde kwartaal is de exportgroei iets afgezwakt en uitgekomen op 8,4 procent. De stijging van het exportvolume heeft niet alleen betrekking op in Nederland geproduceerde goederen en diensten, maar meer nog op de wederuitvoer van elders geproduceerde goederen. Deze worden via Nederland gedistribueerd nadat ze een geringe bewerking hebben ondergaan. De invoer groeide in 2004 met 7,5 procent niet veel minder dan de uitvoer. Naast het effect van de sterk stijgende wederuitvoer hebben buitenlandse leveranciers hun marktaandeel op de Nederlandse markt weten te vergroten.
Nauwelijks groei consumptie van huishoudens
Het volume van de consumptie van huishoudens was vorig jaar 0,3 procent hoger dan in 2003. In 2003 daalde de consumptie nog met 0,9 procent. De minieme groei van de consumptie van huishoudens was echter geheel te danken aan hogere uitgaven voor de zorg als gevolg van enkele belangrijke wijzigingen in de AWBZ en de Ziekenfondswet. Aan voedings- en genotmiddelen werd, voor prijsdalingen gecorrigeerd, iets meer uitgegeven. Daarentegen gaf de consument opnieuw minder uit aan duurzame consumptiegoederen, zoals meubelen en personenauto’s.
Geringe daling overheidsconsumptie
Het volume van de overheidsconsumptie was in 2004 0,2 procent lager dan in 2003. Deze zeer geringe daling komt na jaren van voortdurende groei, toen de overheidsbestedingen de belangrijkste impuls voor de economie vormden. De reële uitgaven voor de zorg namen ook in 2004 toe, maar minder sterk dan voorheen. Dit komt mede door de al eerder vermelde wijzigingen in de AWBZ en de Ziekenfondswet. De uitgaven voor openbaar bestuur waren echter lager.
Licht herstel investeringen
In 2004 waren de investeringen in vaste activa 2,5 procent hoger dan in 2003.
Deze groei komt na twee jaar van fors teruglopende investeringen. In infrastructuur en in machines en installaties werd iets meer geïnvesteerd. De investeringen in woningen namen toe doordat er 10 procent meer woningen gereed kwamen. De investeringen in bedrijfsauto’s en vooral computers waren ook fors hoger. In bedrijfsgebouwen echter werd opnieuw minder geïnvesteerd.
Productiegroei het hoogst in handel, transport en gaswinning
Het bescheiden economisch herstel in 2004 kwam vooral ten goede aan handel, transport en communicatie. Daarnaast was er na drie jaar daling een geringe stijging van de industriële productie. Dat herstel was vooral te danken aan de metaal waar de productie voor het eerst in jaren steeg. De chemie liet het echter vooral in de tweede helft van het jaar afweten. Ook de bouwproductie herstelde enigszins door meer investeringen in woningen en infrastructuur.
De productie van de energiesector nam sterk toe doordat vorig jaar veel meer gas is gewonnen. Dat gas is vooral afgezet in het buitenland. In de landbouw waren de oogsten goed, maar stond de afzet van de tuinbouw onder druk. De lichte groei van de financiële en zakelijke dienstverlening kwam voor een groot deel van banken en verzekeraars. De groei van de niet-commerciële dienstverlening viel sterk terug en lag voor het eerst sinds 2000 beneden de groei van het bedrijfsleven.
De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.