Meer omzet industrie

In januari 2005 heeft de Nederlandse industrie 8 procent meer omgezet dan in januari 2004. De stijging wordt grotendeels veroorzaakt door hogere afzetprijzen. De industriële productie is in de periode december 2004–januari 2005 met 1,1 procent toegenomen ten opzichte van oktober–november 2004. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Omzetgroei door hogere prijzen

De Nederlandse industrie heeft in januari van dit jaar 10 procent meer omgezet in het buitenland dan in januari 2004. Op de binnenlandse markt was de omzet 5 procent hoger. De totale omzetgroei van de Nederlandse industrie bedroeg 8 procent.
De omzetgroei wordt vooral veroorzaakt door de afzetprijzen. Die waren in januari 2005 gemiddeld bijna 6 procent hoger dan in januari 2004. De hogere afzetprijzen zijn vooral het gevolg van prijsstijgingen in de aardolie-, chemische en rubberindustrie en van prijsstijgingen in de metaalindustrie.

Productiestijging in december–januari

De industrie heeft in de periode december 2004–januari 2005, gecorrigeerd voor werkdagen en seizoeninvloeden, 1,1 procent meer geproduceerd dan in de periode oktober–november 2004. In de voorgaande perioden was bijna steeds sprake van een daling. Het is echter nog te vroeg om te spreken van herstel. In de afgelopen jaren is er in december en januari sprake geweest van relatief sterke incidentele effecten.
Vooral in de voedings- en genotmiddelenindustrie, de aardolie-, chemische en rubberindustrie, en de metaalindustrie was sprake van een productietoename. Samen zijn deze drie branches goed voor 73 procent van de toegevoegde waarde in de industrie.
De productie van consumptie– en investeringsgoederen steeg in december 2004–januari 2005 ten opzichte van oktober–november 2004. Daarentegen daalde de productie van grondstoffen en halffabrikaten.
Vergeleken met een jaar eerder werd in januari, gecorrigeerd voor verschillen in het werkdagpatroon, iets minder geproduceerd. In december 2004 was er sprake van een hogere productie.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.