Handel met nieuwe EU-lidstaten stijgt fors
In de periode mei–december 2004 is de waarde van de invoer uit de tien nieuwe EU-lidstaten met 40 procent toegenomen. De waarde van de uitvoer is met 30 procent gestegen. In de periode januari-december 2004 steeg de invoerwaarde met 33 procent en de uitvoerwaarde met 23 procent. Sinds hun toetreding in mei 2004 is de Nederlandse goederenhandel met de nieuwe EU-lidstaten dus flink aangetrokken.
Handel met nieuwe EU-lidstaten
Aandeel in totale handel in 2004 toegenomen
In 2004 is voor 6,3 miljard euro aan goederen uit de tien nieuwe EU-lidstaten ingevoerd. Dit is 33 procent meer dan in 2003. De export is met 23 procent gestegen tot 9,3 miljard euro. Het handelsaandeel van de tien in de totale Nederlandse goederenhandel is echter beperkt: het invoeraandeel is 2,7 procent, het uitvoeraandeel 3,6 procent.
Uitvoer naar nieuwe EU-lidstaten
Polen belangrijkste handelspartner
Tachtig procent van onze goederenhandel gaat met Polen, Tsjechië en Hongarije. Van deze drie landen is Polen de belangrijkste handelspartner. De invoer uit Polen is in 2004 met 20 procent toegenomen tot 2,0 miljard euro, de uitvoer naar Polen bedroeg 3,2 miljard euro, 17 procent meer dan in 2003. De grootste absolute toename van de in- en uitvoer sinds mei 2004 kwam voor rekening van Tsjechië.
Handel met Tsjechië
Computers en microprocessors meest verhandeld
Bijna 20 procent van de invoer uit de nieuwe EU-landen heeft betrekking op computers. Tsjechië, Hongarije en Slowakije zijn de belangrijkste leveranciers. De computers zijn voornamelijk bestemd voor de (weder)uitvoer. De invoer van agrarische producten steeg tot 0,5 miljard euro. De meeste agrarische producten kwamen uit Polen.
De export naar deze nieuwe landen bestaat voor ruim 15 procent uit microprocessors. De belangrijkste afnemers zijn Tsjechië en Hongarije. Ook in dit geval gaat het voor een groot deel om uitvoer van eerder ingevoerde producten.
Wiel Packbier
Bron: StatLine