Opnieuw meer schuldsaneringen

In het eerste halfjaar 2004 zijn ruim 6,6 duizend schuldsaneringen door de arrondissementsrechter uitgesproken. Dat is bijna 30 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2003. Het aantal schuldsaneringen van 55-plussers is ruim anderhalf maal zo hoog als in het eerste halfjaar van 2003.

Definitieve schuldsaneringen

Definitieve schuldsaneringen

Bijna twee van de drie personen van wie de schuldsanering werd uitgesproken, zijn tussen 25 en 44 jaar oud. Vijfenvijftigplussers hebben een aandeel van 10 procent in het totale aantal schuldsaneringen.

Definitieve schuldsaneringen naar leeftijd schuldenaar

Definitieve schuldsaneringen naar leeftijd schuldenaar

Gemiddeld hoger schuldbedrag bij eenmanszaken

Het gemiddelde schuldbedrag bij schuldsanering bedraagt 30 duizend euro voor privé personen en 99 duizend euro voor personen met een eenmanszaak. De hoogte van de gemiddelde schuldbedragen wijkt niet veel af van voorgaande jaren.

Ook meer schuldeisers bij eenmanszaken

Van de privé personen had ruim 60 procent minder dan tien schuldeisers, 7 procent had meer dan twintig schuldeisers. Van de eenmanszaken had 50 procent minder dan tien schuldeisers, 20 procent had meer dan twintig schuldeisers.

Aantal schuldeisers, eerste halfjaar 2004

Aantal schuldeisers, eerste halfjaar 2004

Meeste schuldsaneringen eindigen met schone lei

In het eerste halfjaar 2004 zijn ruim 3,6 duizend schuldsaneringen beëindigd. Bijna twee van de drie schuldsaneringen zijn beëindigd met een schone lei, doorgaans na drie jaar. Eén op de zes schuldsaneringen eindigde in een faillissement, dat meestal plaatsvond in het eerste of tweede jaar na het begin van de schuldsanering. De overige schuldsaneringen zijn beëindigd zonder gevolg (15 procent) of met een akkoord tussen de schuldenaar en de schuldeisers (2 procent).

Beëindigde schuldsaneringen, eerste halfjaar 2004

Beëindigde schuldsaneringen, eerste halfjaar 2004

Paul Adema

Bron: StatLine