Loonkosten stijgen sneller dan cao-lonen
In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de contractuele loonkosten met 2,7 procent gestegen. De loonkostenstijging lag 1,1 procent hoger dan de cao-loonstijging, die op 1,6 procent uitkwam.
Ook in 2002 en 2003 stegen de contractuele loonkosten sterker dan de cao-lonen. In 2003 was de contractuele loonkostenstijging 3,4 procent en de cao-loonstijging 2,8 procent. In de eerste twee kwartalen van 2004 is het verschil tussen de stijging van de loonkosten en de cao-lonen toegenomen. Dit is met name het gevolg van de hogere werkgeverspremies voor pensioen en werkloosheid.
Ontwikkeling cao-lonen en contractuele loonkosten
Vier van de tien cao’s nog niet afgesloten
De voorlopige indexcijfers over het tweede kwartaal 2004 zijn gebaseerd op 58 procent van de cao’s. De uitkomsten voor de bedrijfstakken vervoer en communicatie, financiële instellingen, openbaar bestuur en onderwijs zijn nog niet beschikbaar. In deze bedrijfstakken is de looptijd van de meeste cao’s inmiddels verstreken en wordt nog onderhandeld over nieuwe cao’s.
Loonkostenstijging bouwnijverheid het grootst
De bedrijfstak bouwnijverheid kende in het tweede kwartaal de hoogste loonkostenstijging met 3,7 procent. De laagste stijging werd gemeten in de bedrijfstakken landbouw en visserij, de horeca en de gezondheids- en welzijnszorg, die alle een stijging van 1,9 procent hadden.
Contractuele loonkostenstijging, tweede kwartaal 2004
Ook cao-loonstijging bouwnijverheid het grootst
In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de cao-lonen gestegen met 1,6 procent. Sinds 1995 is de cao-loonstijging niet meer zo laag geweest. De cao-lonen exclusief bijzondere beloningen zijn in deze periode toegenomen met 1,7 procent. Ten opzichte van een jaar eerder bleven de bijzondere beloningen nagenoeg ongewijzigd.
Net zoals bij de loonkostenstijging werd de hoogste cao-loonstijging gemeten in de bedrijfstak bouwnijverheid (2,9 procent) en de laagste cao-loonstijging in de horeca (0,4 procent).
Contractuele loonkostenstijging na aftrek cao-loonstijging, tweede kwartaal 2004
Het grootste verschil tussen de contractuele loonkosten en cao-loonstijging gold voor de bedrijfstak energie- en waterleidingbedrijven: 1,9 procent. Daarna volgden de horeca en de zakelijke dienstverlening, waar de contractuele loonkosten 1,5 procent meer stegen dan de cao-lonen.
Nathalie Peltzer
Bron: StatLine