Consumptie in februari 0,7 procent lager

Het volume van de binnenlandse consumptie door huishoudens in februari 2004 was 0,7 procent kleiner dan in februari 2003. De consumptieve bestedingen waren voor de twaalfde achtereenvolgende maand lager dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. De daling van de consumptie was begin 2004 minder sterk dan in de laatste maanden van 2003, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Daling consumptie begin 2004 minder sterk

De binnenlandse consumptie was in de eerste twee maanden van 2004 gemiddeld 0,4 procent lager dan in dezelfde periode van 2003. De consumptie werd in zowel januari als februari 2004 opwaarts beïnvloed door een gunstiger samenstelling van de koopdagen en door hogere uitgaven van huishoudens aan zorg als gevolg van overheidsmaatregelen. Het positieve effect hiervan was circa 0,6 procentpunt. Zonder deze invloed zou de binnenlandse consumptie in januari en februari gemiddeld ongeveer 1 procent lager zijn uitgekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze afname is beduidend minder dan die in het tweede halfjaar van 2003. Toen was het volume van de binnenlandse consumptie nog bijna 2 procent lager dan in de tweede helft van 2002.

Tegengestelde ontwikkeling bij goederen en diensten

In februari 2004 toonden de bestedingen aan goederen en aan diensten een tegengestelde ontwikkeling. Het volume van de bestedingen aan goederen lag in februari dit jaar 3,1 procent onder het niveau van februari 2003. Aan diensten zoals huisvesting, vervoer, horeca en zorg werd, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 1,5 procent meer besteed. Omdat 2004 een schrikkeljaar is, telde februari een extra koopdag. Zonder dit effect zou het volume van de binnenlandse consumptie in februari dit jaar 1,1 procent kleiner zijn geweest dan in februari 2003.

Kleinere afname bij duurzame goederen

In februari 2004 was het volume van de bestedingen aan duurzame goederen 3,7 procent kleiner dan een jaar eerder. In januari was het volume 0,5 procent kleiner dan in januari 2003. In de tweede helft van 2003 werd er, voor prijsverandering gecorrigeerd, per maand gemiddeld circa 6 procent minder besteed aan duurzame goederen dan een jaar eerder. De afname begin 2004 was dus beduidend kleiner dan die in de laatste maanden van 2003. Net als in de voorafgaande maanden stonden ook in januari en februari de bestedingen aan woninginrichting het sterkst onder druk. De uitgaven aan de consumptiecategorie duurzame goederen, waaronder kleding, schoenen, meubels, vervoermiddelen en consumentenelektronica, zijn het meest gevoelig voor schommelingen in de conjunctuur.
Aan voedings- en genotmiddelen werd in februari dit jaar 0,4 procent minder besteed dan in dezelfde maand van 2003. Aan overige goederen, zoals bijvoorbeeld brandstoffen, energie, medicijnen, schoonmaakmiddelen, boeken en planten is 4,5 procent minder besteed dan in februari 2003.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.