Vogelpest Azië: nog weinig gevolgen voor importmarkt

Nederland importeert nauwelijks levend pluimvee en pluimveeproducten uit de door vogelpest getroffen landen in Azië. Hiermee heeft het importverbod dat in januari 2004 van kracht is nauwelijks gevolgen voor de Nederlandse importmarkt van pluimvee en pluimveeproducten.

In de eerste elf maanden van 2003 is voor 11 miljoen euro kippenvlees uit Azië ingevoerd op een totale Nederlandse invoer van 442 miljoen euro. Nederland importeert dit vlees vooral uit Thailand en China.

Invoer vlees van pluimvee

Thailand is de Aziatische hoofdleverancier van pluimveevlees. In de periode januari-november 2003 is voor 10 miljoen euro ingevoerd. Dit is bijna net zoveel als in de vergelijkbare periode van 2002.

Uit China heeft Nederland in de eerste elf maanden van 2003 voor 1 miljoen euro aan pluimveevlees geïmporteerd. Een jaar eerder was dit nog 7 miljoen euro.

Overigens ligt de exportwaarde van pluimveevlees in ons land doorgaans een factor drie hoger dan de importwaarde. Hiermee is Nederland een netto-exporteur van pluimveevlees.

Invoer levend pluimvee

Invoer levend pluimvee

Levend pluimvee komt uit Duitsland

Met een importaandeel van grofweg 85 procent is Duitsland de belangrijkste leverancier van levend pluimvee. In de eerste elf maanden van 2003 is in totaal ruim 100 miljoen stuks pluimvee ingevoerd voor een waarde van 117 miljoen euro. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder waren dit 92 miljoen dieren minder.

Deze afname heeft te maken met de vogelpest in Nederland die begin 2003 uitbrak. Hierdoor hebben veel stallen maanden lang leeg gestaan.

Invoer broedeieren afgenomen

In de eerste elf maanden van 2003 zijn 138 miljoen stuks broedeieren van pluimvee ingevoerd voor 27 miljoen euro. Dit waren 79 miljoen stuks minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Van de ingevoerde broedeieren komt 98 procent uit de Europese Unie. De rest komt uit Oost-Europa en Amerika. Ook bij deze invoer zijn de gevolgen van de vogelpest in Nederland duidelijk zichtbaar.

Invoer eieren (broed en consumptie)

Invoer eieren (broed en consumptie)

Invoer consumptie-eieren toegenomen

Nederland heeft in de periode januari-november 2003 meer consumptie-eieren van pluimvee ingevoerd dan in dezelfde periode in 2002. De invoer is met 688 miljoen toegenomen tot 2,6 miljard stuks met een waarde van 134 miljoen euro. Ook hier is de Europese Unie met een aandeel van 92 procent met afstand de grootste leverancier. Uit Azië zijn 7 miljoen consumptie-eieren ingevoerd, met name uit China.

De sterk toegenomen invoer is onder meer het gevolg van de sterke vermindering van de binnenlandse productie door de vogelpest.

Wiel Packbier

Bron: StatLine