Bijna 8 mld euro handelstekort met China

Het handelstekort met China is in de eerste elf maanden van 2003 opgelopen tot bijna 8 miljard euro. De invoer uit China is ruim zes keer zo groot als de uitvoer naar China.

In 2002 was dit tekort over het gehele jaar 7,4 miljard euro. Sinds 2002 heeft Nederland met China dan ook het grootste handelstekort van alle landen waar Nederland handel mee drijft. Daarvoor was dit jarenlang de VS. Het handelstekort met China, ondanks de SARS-epidemie ook in 2003 een van de snelst groeiende economieën ter wereld, is inmiddels twee keer zo groot als het tekort dat Nederland heeft met de VS of Japan.

Handelstekort met China

Handelstekort met China

Vooral de invoer neemt toe

Nederland heeft in de eerste elf maanden van 2003 voor ruim 9 miljard euro uit China ingevoerd. Dit is bijna 15 procent meer dan in dezelfde periode in 2002. De export naar China is in de periode januari tot en met november 2003 met ruim 7 procent toegenomen tot bijna 1,5 miljard euro. Hiermee is het handelstekort met China opgelopen tot bijna 8 miljard euro.

Het aandeel van China in de totale Nederlandse invoer is inmiddels gestegen naar 5 procent. In 1996 bedroeg dit aandeel net iets meer dan 1 procent. China is hierdoor gestegen naar de zesde plaats voor wat betreft belangrijkste importlanden.

China belangrijkste handelspartner in Azië

Uit geheel Azië importeerde Nederland in de eerste elf maanden van 2003 voor ruim 38 miljard euro. Bijna een kwart van deze invoer komt uit China. Op de tweede plaats staat Japan met een aandeel van ruim 15 procent. Tot en met 2000 kwam de meeste Aziatische invoer nog uit Japan.

Ons land exporteerde in de periode januari tot en met november 2003 voor bijna 14 miljard euro naar Azië. Met een aandeel van ruim 10 procent staat China hier op de tweede plaats. Eerste staat Japan met een aandeel van 14 procent.

Computers belangrijkste importproduct

Ruim een kwart van de importwaarde, 2,5 miljard euro, heeft betrekking op invoer van computers. Dit is 36 procent meer dan in de eerste elf maanden van 2002. Andere belangrijke importproducten zijn kleding (0,7 miljard euro; + 8 procent), telecommunicatie-apparatuur (0,7 miljard euro; + 53 procent), computeronderdelen (0,6 miljard euro; gelijk gebleven) en speelgoed (0,3 miljard euro; + 6 procent).

Samen zijn deze producten goed voor ruim de helft van de invoerwaarde uit China. Nederland is voor deze producten een internationaal distributiecentrum. Een deel van deze Chinese goederen gaat verder naar andere Europese landen.

Invoer computers

Invoer computers

Uitvoer: machines en chemische producten

De uitvoerwaarde naar China is de eerste elf maanden in 2003 met ruim 7 procent gestegen. Machines en chemische producten vormen tweederde van de Nederlandse uitvoer naar China. In de eerste elf maanden werd aan machines voor 0,6 miljard euro uitgevoerd (+ 16 procent). De export van chemische producten is met 8 procent gestegen tot 0,4 miljard euro.

Wiel Packbier

Bron: StatLine