Jonge vrouwen stellen samenwonen uit

Jongeren wachten steeds langer voordat ze – al dan niet gehuwd – gaan samenwonen.

Het uitstellen van samenwonen is zichtbaar vanaf generaties die zijn geboren in de jaren zestig en begin jaren zeventig.

Aandeel vrouwen dat ooit heeft samengewoond, naar geboorteperiode

Aandeel vrouwen dat ooit heeft samengewoond, naar geboorteperiode

Driekwart van de vrouwen die in de jaren vijftig zijn geboren, had op 23-jarige leeftijd al ervaring met samenwonen. Van de vrouwen die in de jaren zeventig zijn geboren, is dat de helft.

Verkering

Jongeren nemen tegenwoordig meer tijd om de juiste partner te vinden. Na het vinden van de ‘ware’, gaan jongeren iets sneller samenwonen dan een aantal decennia geleden.

Vrouwen die al voor hun vierentwintigste levensjaar samenwoonden en in de jaren zeventig zijn geboren, hadden gemiddeld twee jaar en acht maanden verkering voordat ze met hun partner een huis deelden. Dat is een half jaar korter dan vrouwen die in de jaren veertig zijn geboren.

Tijdspanne tussen ontmoeting en samenwonen, naar geboorteperiode vrouw

Tijdspanne tussen ontmoeting en samenwonen, naar geboorteperiode vrouw

Vrouwen die tussen hun vierentwintigste en negenentwintigste zijn gaan samenwonen, hebben een verkeringstijd van gemiddeld drie jaar.

Vakantieoorden en uitgaansgelegenheden

Ruim 40 procent van de vrouwen die voor het dertigste levensjaar hun partner hebben ontmoet, leerden hem kennen tijdens de vakantie of het uitgaan. Via vrienden en kennissen ontmoette 16 procent van deze vrouwen hun wederhelft. School was voor 13 procent de plek om een partner te ontmoeten.

Ontmoetingsplaats van partners in de periode 2000-2002 naar leeftijd vrouw

Ontmoetingsplaats van partners in de periode 2000-2002 naar leeftijd vrouw

Ook voor vrouwen die hun partner na hun dertigste hebben ontmoet, bleken uitgaansgelegenheden en vakantieoorden relevante ontmoetingsplaatsen. Verder komen geliefden elkaar op het werk tegen: een op de vijf vrouwen die na hun dertigste hun partner ontmoetten, kwam hem tegen op het werk. Zo’n 7 procent heeft via internet het eerste contact met hun partner gelegd.

Arie de Graaf