Loonmatiging zet door
In het derde kwartaal van 2003 zijn de cao-lonen met 2,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de cao-loonstijging nog 3,0 procent. Deze dalende tendens is in 2002 ingezet. In 2001 bedroeg de stijging nog 4,4 procent, de grootste stijging sinds 1982.
Cao-loonstijging 2,5 procent
Eind vorig jaar hebben werkgevers en werknemersorganisaties afgesproken de structurele loonstijging in 2003 te beperken tot maximaal 2,5 procent. Doordat in cao’s afspraken worden gemaakt voor de toekomst, kan het enige tijd duren voordat centrale loonafspraken volledig in de cao-loonontwikkeling tot uiting komen. Pas in het derde kwartaal van dit jaar is de gemiddelde cao-loonstijging gedaald tot de afgesproken 2,5 procent.
In de eerste negen maanden van dit jaar zijn de cao-lonen gemiddeld met 2,9 procent gestegen. Ook de cao-lonen exclusief bijzondere beloningen zijn in deze periode toegenomen met 2,9 procent.
Volgende week praten kabinet en sociale partners in het traditionele najaarsoverleg over de lonen in 2004. Voor de helft van de cao’s in het bedrijfsleven liggen de lonen echter al vast tot en met het eerste kwartaal van 2004.
Cao-loonstijging per kwartaal
Lagere loonstijging
Bij de cao-sector overheid is de loonstijging flink teruggelopen. In het derde kwartaal van 2003 was deze loonstijging 3,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dit nog 4,0 procent.
Bij particuliere bedrijven was de loonstijging in het derde kwartaal 2,6 procent. Het verschil met de overheid komt door de bijzondere beloningen zoals eindejaarsuitkeringen en eenmalige beloningen. Bij de overheid namen deze toe met 0,6 procent, terwijl ze bij particuliere bedrijven vrijwel gelijk bleven. Exclusief de bijzondere beloningen zijn de cao-lonen van zowel de particuliere bedrijven als de overheid met 2,5 procent gestegen.
Cao-loonstijging naar cao-sector, derde kwartaal 2003
Kleinste loonstijging in de gesubsidieerde sector
De kleinste cao-loonstijging is overeengekomen voor de werknemers in de gesubsidieerde sector, die met name de gezondheids- en welzijnszorg omvat. Zij zijn er in het derde kwartaal van 2003 slechts 1,9 procent op vooruit gegaan. In deze sector is in september echter pas 58 procent van de cao’s definitief vastgesteld.
Han van den Berg