Eenderde stedelingen slachtoffer criminaliteit
In 2002 werd ruim 27 procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder slachtoffer van veelvoorkomende criminaliteit. Hoe stedelijker de gemeente, hoe groter het risico dat de inwoners lopen. Bewoners van zeer stedelijke gemeenten voelden zich ook het vaakst onveilig.
Slachtofferschap naar stedelijkheid, 1997-2002
In sterk en matig stedelijke gebieden toename risico
Een inwoner van een zeer sterk stedelijke gemeente liep het meeste risico om slachtoffer te worden van een misdrijf als diefstal, geweld, vernielingen of doorrijden na een ongeval. In 2002 overkwam 33 procent minstens één van deze dingen. Onder plattelandsbewoners was dit 20 procent. Voor inwoners van sterk stedelijke en matig stedelijke gemeenten nam het risico om slachtoffer te worden in 2002 toe. Voor inwoners van zeer sterk stedelijke gemeenten bleef het vrijwel gelijk.
Stedeling vaker dupe van geweld en diefstal
Een van de twaalf inwoners van zeer sterk stedelijke gemeenten kreeg in 2002 te maken met een geweldsmisdrijf als mishandeling, bedreiging of een seksueel delict. Dat was twee keer zo veel als bij plattelandsbewoners. Stedelingen werden het afgelopen jaar ook ruim twee keer zo vaak het slachtoffer van diefstal. Bijna 18 procent werd bestolen van fiets, auto of andere bezittingen.
Slachtofferschap naar stedelijkheid en delict, 2002
Voor vernielingen iets afwijkend beeld
Alleen van vernielingen werden niet de inwoners van de zeer sterk stedelijke, maar die van de sterk stedelijke gemeenten het vaakst slachtoffer. Overigens zijn voor vernielingen de verschillen naar stedelijkheid minder groot dan voor geweld en diefstal.
Stedelingen voelen zich ook onveiliger
Inwoners van de meer verstedelijkte gebieden voelen zich ook vaker onveilig. Bijna twee keer zoveel stedelingen als plattelandsbewoners voelden zich in 2002 wel eens onveilig. Als er ’s avonds rond tien uur onverwachts aangebeld zou worden, zou driekwart van de stedelingen niet zomaar opendoen. In de minst stedelijke gemeenten lag dit een stuk lager.
Onveiligheidsgevoelens naar stedelijkheid, 2002
Onveilige plekken en uitgaansgedrag
Ook kennen stedelingen veel vaker onveilige plekken in de buurt waar ze ’s avonds liever niet alleen willen komen. Tenslotte zijn er ook meer dan twee keer zoveel stedelingen als plattelandsbewoners die hun uitgaansgedrag gewijzigd hebben om te voorkomen dat ze slachtoffer van een misdrijf worden.
Miranda de Vree