Stijging aantal gedetineerden in 2001
In 2001 bedroeg het gemiddeld aantal gedetineerden ruim 12 400. Dat is een stijging van meer dan vijf procent ten opzichte van 2000, toen er gemiddeld ongeveer 11 800 waren.
Bevolking penitentiaire inrichtingen (1995 = 100)
Meer gedetineerde vrouwen
In totaal zaten er in 2001 gemiddeld 790 vrouwen vast in penitentiaire inrichtingen. Dat is bijna een kwart meer dan in 2000. De stijging is het grootst in de leeftijdsklassen van 20 tot 25 jaar en van 35 tot 40 jaar, respectievelijk ruim zestig procent en ruim vijftig procent. In de periode 1995-2001 is het aantal gedetineerde vrouwen met tachtig procent aanzienlijk gegroeid.
Bij de mannen is de grootste stijging waar te nemen in de leeftijdsklassen 45 tot 50 jaar (plus zestien procent ten opzichte van 2000).
In de periode 1995-2001 is het aantal gedetineerde mannen vrij stabiel gebleven.
Geweldsmisdrijven nummer een
Bijna drie van elke tien gedetineerden worden verdacht van of zijn veroordeeld voor een geweldsmisdrijf. Ruim een kwart van alle gedetineerden zit voor een vermogensmisdrijf. Twee van elke tien zitten voor een opiumdelict.
Bij de vrouwen is verreweg het meest gepleegde delict een overtreding van de Opiumwet; ruim een op de drie zit daarvoor vast.
Veroordeelde gedetineerden naar onvoorwaardelijk opgelegde vrijheidsstraf, 2001
Kortere vrijheidsstraf voor vrouwen
Uit de cijfers blijkt dat vrouwen voor hetzelfde type delict gemiddeld wat kortere straffen krijgen opgelegd dan mannen.
Hoe lang de opgelegde vrijheidsstraf voor de veroordeelde gedetineerde duurt, hangt samen met het soort delict dat hij of zij heeft gepleegd. Bij geweldsmisdrijven, misdrijven vernieling en openbare orde en bij opiumdelicten ligt het zwaartepunt bij een strafduur langer dan twee jaar. Bij vermogensmisdrijven is de opgelegde straf meestal korter dan twee jaar. Overtreding van de Wegenverkeerswet levert meestal een straf op van minder dan drie maanden.
Cheng Wang
Bron: StatLine