Ook mannen beinvloeden uitstel van moederschap

Bij uitstel van moederschap spelen niet alleen de opvattingen van de vrouw zelf een rol, maar ook die van haar man. Stellen waarvan beiden moderne opvattingen hebben, stellen een eerste kind vaker uit. Daarnaast blijkt uitstel van moederschap ook samen te hangen met het opleidingsniveau van beide partners.

Soms wil de man nog geen kinderen

Veel vrouwen beginnen tegenwoordig pas aan kinderen als ze de dertig gepasseerd zijn. Daarvoor worden door hen twee redenen het meest genoemd: twijfel of men kinderen wil en het ontbreken van een partner. Daarnaast spelen de lastige combinatie van werk en zorg en het voltooien van een opleiding een rol. Maar ook het gegeven dat haar partner (nog) geen kinderen wilde, was voor 15 procent van de vrouwen een reden voor uitstel.

Vrouw met hoogopgeleide man stelt meer uit

Vrouwen met meer opleiding krijgen gemiddeld later hun eerste kind. Maar hoogopgeleide vrouwen met een man die minder opleiding heeft dan zijzelf, komen iets eerder aan kinderen toe dan vrouwen met een hoogopgeleide man. Paren waarvan beiden hoogopgeleid zijn stellen kinderen het meest uit.

Aandeel paren dat het eerste kind heeft uitgesteld naar opleidingsniveau

Aandeel paren dat het eerste kind heeft uitgesteld naar opleidingsniveau

Eerder moeder wanneer beiden laagopgeleid zijn

Anderzijds is het zo dat een laagopgeleide vrouw met een laagopgeleide partner het snelste moeder wordt. Slechts een op de vijf van deze stellen krijgt het eerste kind later dan gemiddeld. De opleiding van de partner beïnvloedt dus het tijdstip van moederschap.

Opvattingen van de man hebben ook effect

De invloed van de man op uitstel van moederschap wordt ook zichtbaar als het gaat om zijn opvattingen. De kans op uitstel wordt verhoogd als de man

  • Kinderen krijgen niet vanzelfsprekend vindt;
  • Vindt dat je veel vrijheid moet inleveren als je kinderen wil;
  • De traditionele taakverdeling (man kostwinner, vrouw zorgt voor huishouden en kinderen) afwijst.

Paren waarvan niet alleen de vrouw, maar ook de man dit vindt zijn het vaakst uitstellers.

Aandeel paren dat het eerste kind heeft uitgesteld naar opvatting

Aandeel paren dat het eerste kind heeft uitgesteld naar opvatting

Jan Latten (CBS) en Erna Hooghiemstra (NGR)