Kaasproductie neemt af
In 2001 werd in Nederland 4 procent minder fabriekskaas gemaakt dan in 2000. Deze neergaande lijn zette zich in de eerste helft van 2002 voort. Door het Europese quoteringssysteem is de aanvoer van melk naar de zuivelfabrieken al een aantal jaren vrijwel constant.
Minder kaas
Op de fabriek wordt van de melk onder andere kaas gemaakt. Duitsland en Frankrijk hebben ruim de helft van de kaasproductie in de EU in handen. Sinds 1996 steeg de fabricage van kaas in de EU als geheel, terwijl de Nederlandse productie in die periode daalde. Vorig jaar produceerde Nederland 640 miljoen kilo fabriekskaas. Dat is 4 procent minder dan in 2000. Die neergaande lijn is ook in de eerste helft van 2002 zichtbaar. De afname was 4 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2001
Kaasproductie in de EU, 2001
Veel melkpoeder
De afgelopen vier jaar werd veel melkpoeder geproduceerd. In 2001 werd 177 miljoen kilo melkpoeder gemaakt, de hoogste productie in de afgelopen zeven jaar. Begin 2002 daalde de hoeveelheid echter licht. Magere melkpoeder maakt 40 procent van alle melkpoeder uit.
Zuivelproductie, eerste halfjaar
Roomboter en weipoeder
Het eerste half jaar van 2002 daalde de fabricage van roomboter met 7 procent ten opzichte van de eerste helft van 2001. De aanmaak van onbewerkt weipoeder daalt sinds 1995, maar laat de eerste zes maanden van dit jaar een opgaande lijn zien.
Melkproductie in Nederland en de EU
De Nederlandse melkproductie bedraagt bijna elf miljard kilo per jaar. Daarmee komt Nederland op de vierde plaats in de EU. Melkkoeien in Nederland gaven in 2001 gemiddeld 7300 kilo melk, een toename van 10 procent ten opzichte van 1996. Toch zijn de Nederlandse koeien niet de meest productieve van de EU; dat zijn de Zweedse met bijna 7500 kilo. In de gehele EU is het gemiddelde zesduizend kilo per koe. De Zuid-Europese landen en Ierland drukken het gemiddelde sterk.
Gemiddelde melkproductie per koe
Folkert van der Werf
Bron: StatLine