Jaarlijks overkomt 150 duizend mensen een bedrijfsongeval

In 2000 heeft 2,1 procent van de beroepsbevolking in Nederland één of meer bedrijfsongevallen meegemaakt. Dit komt overeen met een kleine 150 duizend personen. Tweederde van de slachtoffers van een bedrijfsongeval is daarna korte of langere tijd thuisgebleven.

Mannen en jongeren vaker een bedrijfsongeval

Mannen hebben vaker een bedrijfsongeval dan vrouwen. In 2000 heeft 2,8 procent van de mannen een bedrijfsongeval gehad tegen 1,1 procent van de vrouwen. Ook jongeren liepen vaker dan gemiddeld letsel op tijdens hun werk. Van de 15-24-jarigen in de beroepsbevolking maakte 3 procent ten minste één bedrijfsongeval mee.

Aandeel beroepsbevolking met bedrijfsongeval, 2000

Hoogopgeleiden rapporteren het minst vaak een bedrijfsongeval. Van hen had in 2000 maar 0,9 procent een bedrijfsongeval meegemaakt. Onder laag en middelbaar opgeleiden in de beroepsbevolking lag het aandeel dat slachtoffer was van een bedrijfsongeval boven het gemiddelde.

In de bouwnijverheid en industrie het vaakst bedrijfsongevallen

Mensen in de bouwnijverheid lopen met 3,8 procent bijna twee keer zo veel risico op het krijgen van een bedrijfsongeval als de gehele beroepsbevolking. Ook in de landbouw en visserij, horeca en industrie ligt het risico met circa 3 procent boven het gemiddelde. In de financiële en zakelijke dienstverlening is slechts 0,7 procent slachtoffer geweest van een bedrijfsongeval.

Aandeel beroepsbevolking met bedrijfsongeval naar bedrijfssector, 2000

Christianne Hupkens

Bron: Arbeidsomstandighedenmonitor, Sociaal-economische Maandstatistiek