Glastuinbouw neemt vooral toe in Brabant, Limburg en Flevoland
In Zuid-Holland is de oppervlakte glastuinbouw tussen 1 april 1997 en 1 april 2001 met 23 ha verminderd. In Utrecht is ruim 30 ha verdwenen. In vrijwel alle andere provincies is het glasareaal in de genoemde periode toegenomen. De groei zit vooral in Noord-Brabant (+196 ha), Flevoland (+72 ha) en in Limburg (+70 ha). Een klein deel van de glastuinbouw in West-Nederland is verplaatst naar deze groeiregio’s. Overigens staat nog steeds ruim de helft van alle kassen in ons land in Zuid-Holland.
Verreweg de meeste tuinders die stoppen, verkopen hun kas aan een tuinder die wil uitbreiden. Dit resulteert in een forse schaalvergroting. Een doorsnee tuinder werkte in 1997 met een kasoppervlakte van 0,8 ha. In 2001 is dit oppervlak opgelopen tot ruim boven de één ha. Hierdoor is de gemiddelde tuinderij in Nederland bijna 25 procent groter geworden in een tijdsbestek van vier jaar.
Ontwikkeling glastuinbouw 1997-2001
Krimpgebieden
In Zuid-Holland zijn sinds 1997 bijna 1150 tuinders gestopt. Dat komt neer op één op de vijf tuinders. Meestal hebben ze hun kassen verkocht aan een collega tuinder. In andere gevallen heeft de grond een bestemming gekregen buiten de tuinbouw. Een aantal tuinders is buiten de provincie een nieuw bedrijf gestart.
Ook in Utrecht neemt het aantal kassen af. Dit komt vooral door de vermindering van het aantal kassen in het tuinbouwgebied in Vleuten/De Meern, waar grootschalige woningbouw wordt gerealiseerd. Tussen april 2000 en april 2001 zijn in deze regio’s tientallen hectares kassen aan de glastuinbouw onttrokken.
Grootste afname areaal glastuinbouw, 2000-2001
De traditionele kassengebieden raken overvol.
De tuinders verlaten de tuinbouwgebieden in West-Nederland dan ook vooral vanwege ruimtegebrek en beperkte uitbreidingsmogelijkheden. Tegelijkertijd worden ze ook geconfronteerd met een toenemende vraag naar snijbloemen en sierplanten. Bovendien is er in West-Nederland een schaarste aan geschikte woningbouwlocaties, waardoor de druk op de tuinbouwgebieden toeneemt. Dit geldt ook in sterke mate voor de tuinbouwgebieden in westelijk Utrecht.
Grootste toename areaal glastuinbouw, 2000-2001
Groeigebieden
De overheid stimuleert de ontwikkeling van nieuwe glastuinbouwlocaties. Mede daardoor zoeken een aantal tuinders naar uitbreidingsmogelijkheden in die gebieden. In het laatste jaar is vooral het areaal kassen in Noord-Brabant en Limburg behoorlijk toegenomen. Zo kwam er in Noord-Limburg 18 ha bij en in het Westelijk Peelgebied bijna 13 ha. Ook in andere delen van Noord-Brabant neemt het aantal kassen toe. Andere uitbreidingsgebieden zijn onder meer te vinden in het noorden van Zeeland, het westen van Overijssel, de Bommelerwaard en in de Noordoostpolder.
Cor Pierik