Economische groei vermindert

De Nederlandse economische groei is in het eerste kwartaal van 2001 opnieuw lager dan in het voorgaande kwartaal. De volumetoename van het bruto binnenlands product (BBP) bedraagt 1,6% ten opzichte van een jaar eerder. Wanneer gecorrigeerd wordt voor seizoen- en kalendereffecten dan is de groei ten opzichte van het vierde kwartaal van 2000 zelfs licht negatief (-0,3%).

Bruto binnenlands product (volumemutaties)

0812g1.gif (6514 bytes)

Opvallend is de lage groei van de consumptie. Die hangt onder andere samen met anticipatie-aankopen die eind vorig jaar zijn gedaan in verband met de verhoging van het hoge BTW-tarief per 1 januari 2001.

Ook de toename van de investeringen valt duidelijk terug, tot 0,1%. De exportgroei blijft redelijk overeind, maar ook hier is de stijging (6,6%) lager dan in het voorgaande kwartaal (8,3%).

Consumptie en investeringen (volumemutaties t.o.v. voorgaand jaar)

0812g2.gif (4237 bytes)

Aan de productiekant van de economie vlakt in het eerste kwartaal de groei in de industrie en de bouwnijverheid opnieuw af. Opvallender is dat nu ook de groei in de vervoer- en communicatiebedrijven en bij de financiële en zakelijke dienstverleners sterk terugvalt. De afgelopen jaren waren dat juist de sterkst groeiende bedrijfstakken.

Gert Buiten

Bron: CBS, Conjunctuurbericht juli 200