Aardgas en landbouw laten handelsoverschot groeien

In de eerste acht maanden van dit jaar bedraagt het Nederlandse handelsoverschot ruim 19 miljard gulden. Dat is 64% meer dan in januari-augustus 1999. Het overschot groeide vooral zo sterk door de toegenomen export van aardgas en landbouwproducten.

Aardgas, bloemen en planten dragen steeds meer bij aan het handelsoverschot. Bij het aardgas komt het toegenomen handelssaldo vooral door de sterk gestegen prijzen. Bij vrijwel alle andere producten is ook de hoeveelheid uitgevoerde producten toegenomen.

De primaire sector veroorzaakt een groot deel van de groei van het Nederlandse handelsoverschot. Zonder tuinbouw, veehouderij en aardgas zou de handelsbalans over de eerste acht maanden van 2000 zelfs licht negatief zijn.

Buitenlandse handel januari-augustus 2000
0655g1.gif (4133 bytes)

Invoer ook groter

Overigens steeg ook de invoerwaarde van bijna al deze producten. Deze toename was vanzelfsprekend beduidend geringer dan die van de exportwaarde. Zo nam de invoerwaarde van zuivelproducten met 2,3 miljard gulden toe, die van vleesproducten met 4,4 miljard. De uitvoerwaarde steeg met 3,3 respectievelijk 5,1 miljard gulden.

Toename handelsoverschot, 1999-2000 (jan-aug)
0655g2.gif (4734 bytes)

Naud Philippens