Overheid besteedt meer aan rechtsbescherming en veiligheid

De kosten van de overheid voor de rechtsbescherming en veiligheid komen grotendeels voor rekening van drie ministeries en van de gemeenten. Het Ministerie van Justitie betaalt het meest, in 1999 bijna 9 miljard gulden. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden geeft 6,6 miljard gulden uit. Daarvan gaat ruim 5 miljard gulden naar de politieregio’s. Verder is het Ministerie van Defensie 0,5 miljard gulden kwijt aan de Koninklijke Marechaussee. Gemeenten dragen 1,4 miljard bij aan openbare orde en veiligheid, voornamelijk ten behoeve van de gemeentelijke brandweerkorpsen.

Kosten van rechtsbescherming en veiligheid door de overheid
0623g1.gif (5759 bytes)

Ten opzichte van 1998 zijn de kosten van de genoemde ministeries en de gemeenten voor rechtsbescherming en veiligheid met 2,7 miljard gulden toegenomen. Dat komt neer op zo’n 18% groei. Een deel van deze kostenstijging is boekhoudkundig: huisvestingskosten die de Rijksgebouwendienst maakt worden met ingang van 1999 gedeclareerd bij de ministeries.

Het Ministerie van Justitie verstrekte onder andere meer geld aan de Dienst Justitiële Inrichtingen en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Binnenlandse Zaken was het afgelopen jaar 0,4 miljard gulden meer geld kwijt aan de politieregio’s. Nog eens 0,5 miljard gulden werd het afgelopen jaar uitgekeerd in verband met de wateroverlast van 1998.

Sietze Scheltinga