Zwanger via de dokter
Eén op de vijf vrouwen die voor de eerste maal zwanger willen worden, raadpleegt de dokter omdat de zwangerschap uitblijft. Van de vrouwen die al één kind hebben, stapt één op de tien naar de dokter omdat het niet lukt opnieuw zwanger te raken. Deze percentages gelden voor de vrouwen die zijn geboren in de jaren 1945-1979.
Bij veel vrouwen zijn de vruchtbaarheidsproblemen zo ernstig dat medisch ingrijpen noodzakelijk is. Eén op de tien vrouwen met een kinderwens krijgt een medische behandeling om in verwachting te raken van een eerste kind. Ook onder moeders met één kind komt een medische behandeling om een tweede kind te krijgen nog vrij vaak voor: één op de twintig krijgt een dergelijke behandeling.
Vrijwel altijd wordt de vrouw behandeld. Het aantal mannen dat een medische behandeling ondergaat is zo’n 20 keer lager.
Medische hulp bij zwanger worden
Een medische behandeling heeft meestal succes: rond 80% van de vrouwen raakt zwanger nadat ze zijn behandeld. Overigens is het mogelijk dat ze ook zonder die behandeling zwanger zouden zijn geworden.
Zonder medische hulp heeft een vrouw van beneden de dertig jaar een kans van 9% om ongewild kinderloos te blijven. Mèt een medische behandeling daalt deze kans naar 3%.
Wanneer een vrouw dertig jaar of ouder is, stijgt zonder medische hulp de kans op onvrijwillige kinderloosheid naar 13%. Dank zij de medische mogelijkheden bedraagt in de praktijk de kans op onvrijwillige kinderloosheid voor vrouwen van boven de dertig slechts 8%.
Ongewild kinderloze vrouwen
Sinds 1970 is – door langer onderwijs en de wens eerst een aantal jaren te werken – de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt opgelopen van 24 jaar naar 29 jaar. Maar als een vrouw met haar poging moeder te worden wacht tot na haar dertigste, stijgt de kans op onvrijwillige kinderloosheid van 3 naar 8%.
Andries de Jong en Liesbeth Steenhof
Bron: CBS, Maandstatistiek van de bevolking