Gezin met twee kinderen blijft populair
Grote gezinnen waren vroeger heel normaal. Vrouwen die rond 1900 geboren zijn, kregen gemiddeld ruim drie kinderen. Zo'n vijftig jaar later waren de normen in dit opzicht sterk veranderd. Zaken als ontkerkelijking, emancipatie en individualisering leidden ertoe dat mensen vaker voor een kleiner gezin kozen.
Ook het idee dat Nederland te ‘vol’ werd, maakte dat sommige paren het grote gezin als sociaal ongewenst gingen beschouwen. In 1975 geboren vrouwen krijgen gemiddeld nog maar 1,7 kinderen.
Een verdere daling wordt niet verwacht.
Gemiddeld kindertal
Van de vrouwen die in de jaren dertig werden geboren, bleef één op de tien kinderloos. Eveneens één op de tien vrouwen kreeg slechts één kind. Van de vrouwen die geboren zijn vanaf de jaren zeventig blijven er twéé op de tien kinderloos en krijgen twéé op de tien slechts één kind.
Vrouwen naar geboortejaar en aantal kinderen
Binnen Europa is Nederland een middenmoter. In Noorwegen ligt de vruchtbaarheid hoger als gevolg van een actief beleid om werken en moederschap te combineren. In landen als Spanje en Italië zijn daarentegen bijna geen voorzieningen. Bovendien veroorzaken hoge huizenprijzen dat jongeren lang thuis blijven wonen en daardoor geen gezin kunnen stichten.
Andries de Jong
Bron: CBS, Maandstatistiek van de Bevolking