Spaarvarken van 1,5 biljoen
Eind 1999 bereikten de beleggingen van pensioenfondsen en verzekeraars een recordwaarde van 1,5 biljoen gulden. Dit is ongeveer driemaal zoveel als de totale Nederlandse staatsschuld. Nog maar tweeënhalf jaar eerder werd de grens van 1 biljoen gulden overschreden. De toename van de beleggingen bedraagt in 1999 ruim 17%.
Van de 1,5 biljoen gulden is het grootste deel, 966 miljard gulden, in beheer bij pensioenfondsen. Verzekeraars hebben 536 miljard gulden onder hun beheer.
Beleggingen van institutionele beleggers
(*reeksbreuk ten gevolge van herziening statistiek)
Groei door herwaardering
De totale beleggingen zijn in 1999 met 221 miljard gulden toegenomen. Hiervan is 152 miljard gulden het gevolg van waardestijgingen. Door hogere beurskoersen werden de aandelen 159 miljard gulden meer waard. Ook het onroerend goed werd meer waard: 9 miljard gulden. Obligaties zijn echter in 1999 met 16 miljard gulden in waarde gedaald.
De waardestijging bij de aandelen is lager dan de stijging van de beursindices; bij obligaties en onroerend goed werden de beursindices juist overtroffen.
Behalve door waardestijging namen de beleggingen toe door aan- en verkopen. Er werd voor 93 miljard gulden effecten aangekocht en 24 miljard gulden overige beleggingen, zoals onderhandse leningen, verkocht.
Beleggingen van institutionele beleggers naar sector
(*reeksbreuk ten gevolge van herziening statistiek)
Over de grens
Van het geld dat pensioenfondsen beheren was eind 1998 zo’n 42% belegd in het buitenland. Eind 1999 is dit aandeel toegenomen tot 60%. Bij de verzekeraars maken de buitenlandse beleggingen een veel kleiner deel van het totaal uit. Maar ook hier groeit het aandeel van de beleggingen in het buitenland. Eind 1999 hebben de verzekeraars 22% in het buitenland belegd. Een jaar eerder was dit nog 17%.
Eind 1999 hebben de institutionele beleggers samen 690 miljard gulden in het buitenland belegd, waarvan 663 miljard gulden in buitenlandse effecten. De post buitenlandse effecten is het afgelopen jaar toegenomen met 270 miljard gulden.
Carlo Schmitz