Grijs en snel

Om in een sportwagen te rijden, moet je jong zijn en sportief. Dat is althans een gangbaar beeld. Maar klopt het ook met de werkelijkheid?

Van de 6,3 miljoen personenauto’s die op 1 januari 2000 geregistreerd staan, zijn er zo’n 700 000 in het bezit van een bedrijf. De rest is in handen van een particuliere eigenaar. Van hen is 40% jonger dan veertig jaar.

Bij sportwagens en sportieve toerwagens is deze verhouding sterk afhankelijk van het merk. Van de eigenaars van een Alfa Romeo of een Matra is bijna 60% jonger dan veertig. Bij Maserati, Porsche en Alpine Renault is dat ongeveer de helft. Van deze vijf merken is ongeveer 35 tot 40% in bezit van een dertiger. Bij het hele wagenpark is dit slechts een kwart.

Eigenaars sportwagens
1 januari 2000

Eigenaars sportwagens 1 januari 2000

Aan de andere kant van het spectrum vinden we merken als Morgan en Aston Martin. Slechts een handvol bezitters van deze merken is beneden de veertig. Vijftigers zijn eigenaar van de helft van de in Nederland geregistreerde Morgans en van bijna de helft van de Aston Martins. Van het gehele wagenpark daarentegen bezitten vijftigers nog geen 20%.

Veertigers zijn eigenaar van bijna een kwart van de Nederlandse personenauto’s. Van de Morgans en de Aston Martins bezitten zij echter een derde; van de Lotussen zelfs 40%. Ook MG en Ferrari zijn veelal in handen van een veertig-plusser.

Mat Habets