Zitten, scharrelen en fladderen

In 1997 hield de pluimveehouderij in Nederland ruim 36 miljoen leghennen. Ruim 15% van deze dieren heeft de gelegenheid om te scharrelen.

Leghennen, 1997 (totaal: 36,3 miljoen)

Leghennen, 1997 (totaal: 36,3 miljoen)
In de gangbare pluimveehouderij leven de kippen in legbatterijen. In één zo’n kooi zitten 5 à 6 kippen. Elke kip heeft een oppervlakte van 20 x 20 cm tot haar beschikking.

Scharrelkippen onderscheiden zich van batterijkippen, doordat ze meer bewegingsruimte hebben. Weliswaar kunnen scharrelkippen niet naar buiten, maar ze kunnen wel vrij in de stal scharrelen.

Een nieuwe vorm van kippenhouderij is de volière-kippenhouderij. Een volièrestal bestaat uit meerdere etages waartussen de kippen zich vrij kunnen bewegen. Het leefoppervlakte per vierkante meter stal wordt hierdoor vergroot. Volière-kippenhouders kunnen daarom meer kippen per vierkante meter stal houden dan houders van scharrelkippen.

Scharrelveehouderij is niet gelijk aan biologische veehouderij. Het grote verschil is, dat biologisch gehouden pluimvee – 0,3% van het totaal – ook biologisch geproduceerd veevoer krijgt. Bovendien kunnen kippen in de biologische veehouderij ook in de buitenlucht scharrelen.

Frank van der Linden