Handel met nieuwste EU-landen floreert
De Nederlandse goederenhandel richt zich vooral op onze buurlanden. Aan de invoerkant nemen Duitsland en België met een bedrag van 112 miljard gulden iets meer dan de helft van de totale EU-invoer voor hun rekening. Samen met de invoer uit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk beslaat de invoer uit Duitsland en België zelfs meer dan driekwart van de totale Nederlandse import uit de EU.
Aan de uitvoerkant is het beeld vrijwel identiek. De export naar Duitsland en België is met 154 miljard gulden eveneens goed voor de helft van de totale EU-uitvoer. Samen met de uitvoer naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk komt de export op 236 miljard gulden, iets meer dan driekwart van de totale Nederlandse uitvoer naar andere EU-landen. De handelsbetrekkingen met onze buurlanden vormen de voornaamste pijlers onder onze florerende buitenlandse handel.
Uitvoer naar nieuwkomers verdubbeld
Ook de andere EU-lidstaten zijn interessant voor ons. Op zoek naar nieuwe afzet- en inkoopmarkten spelen zij een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van onze handel. Goede voorbeelden zijn de landen die op 1 januari 1995 als laatste tot de EU zijn toegetreden: Finland, Zweden en Oostenrijk.
In het jaar voorafgaand aan het EU-lidmaatschap bedroeg de invoer uit deze landen ruim 10 miljard gulden. De uitvoer naar dit trio blijft daar ongeveer 1 miljard gulden bij achter.
Invoer uit nieuwe landen EU
In 1998, slechts vier jaar later, is de invoer uit deze landen gestegen tot bijna 16 miljard gulden. De uitvoer naar de nieuwkomers verdubbelde in die periode tot maar liefst 20 miljard gulden. Ter vergelijking: de export naar de Verenigde Staten heeft in 1998 een omvang van iets minder dan 16 miljard gulden!
Uitvoer naar nieuwe landen EU
Steeds positiever
Illustratief zijn ook de verschuivingen in het handelssaldo, het verschil tussen de in- en uitvoer, met deze landen. In 1994 was er in de relatie met Finland en Zweden sprake van tekorten op de handelsbalans: respectievelijk 1 en 1,2 miljard gulden. Alleen met Oostenrijk hadden wij een overschott (1,2 miljard gulden).
Hoe anders is de situatie in 1998. De balans is in vier jaar tijd geheel in het voordeel van Nederland doorgeslagen. Het tekort met Finland is omgezet in een overschot van 0,6 miljard gulden. Het positieve verschil met Oostenrijk is in diezelfde periode bijna verdrievoudigd tot 3,5 miljard gulden. Het tekort met Zweden is nagenoeg weggewerkt. De uitbreiding van de Unie heeft ons land bepaald geen windeieren gelegd.
Handelsbalans met nieuwe landen EU
Jan Daamen