Energieleveringen particuliere woningen naar energielabel

Erratum:

Erratum Temperatuurgecorrigeerde gasleveringen voor verslagjaar 2022

Deze tabel is voor het eerst gepubliceerd eind november 2024. Daarin is abusievelijk de temperatuur-gecorrigeerde aardgaslevering voor verslagjaar 2022 bepaald met de correctiefactor van 1,058 uit de oude KEV-methode, in plaats van 1,126 uit de nieuwe KEV-methode. Daarmee waren de temperatuur-gecorrigeerde aardgasleveringen voor 2022 systematisch 6,4% te laag berekend. Dit technische probleem in de scripts voor de berekeningen deed zich alleen voor in het verslagjaar 2022. De aardgasleveringen in Tabel 4, kolom J t/m M en V t/m Y en de aardgasleveringen voor 2022 in Tabel 6, kolom F en X zijn gecorrigeerd. De verschillen tussen de eerste en deze gecorrigeerde publicatie kunnen door afronding groter of kleiner zijn dan de genoemde 6,4%.

Erratum:

De originele cijfers in deze tabel zijn tot stand gekomen op basis van een foutieve koppeling tussen zonnestroominstallaties en woningen. De verkeerde koppeling hield in dat woningen zonder eigen aansluiting voor elektriciteit abusievelijk het label van ‘woning met zonnestroominstallatie’ hebben gekregen. De foutieve koppeling betreft de cijfers over verslagjaren 2022 en 2023. In het meest recente verslagjaar 2023 werd het aandeel woningen met zonnestroom gerapporteerd op 41 procent, terwijl dit 32 procent moest zijn. De meest directe doorwerking van de foutieve koppeling vond plaats bij uitsplitsingen naar woningen mét zonnestroom. Deze groep was ‘vervuild’ met woningen die in werkelijkheid geen zonnestroominstallatie en geen teruglevering van elektriciteit aan het net hadden. Daarmee was de gerapporteerde grootte van de groep te hoog en de gemiddelde teruglevering te laag. Er was ook een doorwerking van deze fout op het energieverbruik van woningen. Het belangrijkste effect is dat de woningen die foutief het label van ‘woning met zonnestroominstallatie’ hadden, na correctie in een andere groep vallen (namelijk de groep zonder zonnestroominstallatie) en daarmee de statistieken beïnvloeden. Daarnaast moet voor woningen zonder eigen aansluiting een verbruik worden ingeschat op basis van een set woningeigenschappen, waaronder de aanwezigheid van een zonnestroominstallatie. De impact van de correcties kan groter zijn bij specifieke uitsplitsingen.

Erratum:

De uitsplitsingen konden naar type worden gefilterd en gesorteerd. De sortering werkte echter niet door op de data vanwege een incomplete toevoeging van de sorteerfunctionaliteit. In Tabel 6 stond de sortering van de kolom B fout t.o.v. de sortering van de data in kolommen C t/m AK. Dit is gecorrigeerd. De sorteerfunctionaliteit is toegevoegd aan kolommen C t/m AK. De sorteerfunctionaliteit is tevens uitgebreid in Tabel 1 t/m Tabel 5. In deze tabellen stond de data juist.
Deze tabel geeft de energieleveringen per woning en per m3, uitgesplitst naar energielabel, labeltype, woningtype, type eigenaar hoofdverwarmingsinstallatie, de aanwezigheid van zonnestroominstallaties voor de verslagjaren 2019 tot en met 2023*.

De tabel geeft voor 2019 tot en met 2023* en uitgesplitst naar diverse woningkenmerken de aardgas- en (netto-)elektriciteitsleveringen aan particuliere woningen.

De leveringen zijn uitgesplitst naar energielabel (G t/m A++++ of ‘onbekend of ongeldig’), energielabeltype (NTA 8800, VEL en overig), woningtype (appartement, tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kap en vrijstaand), eigenaar (eigen woning, woningcorporatie, overige verhuurders), hoofdverwarmingsinstallaties (individuele CV of blokverwarming, stadsverwarming of hoofdzakelijk elektrisch) en de aanwezigheid van zonnestroom installaties. Er is geen informatie over warmteleveringen aan woningen.

Deze publicatie is gemaakt op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken.

* = voorlopige cijfers