AZW-breed: Interbranche mobiliteit van werknemers, 2010Q4-2023Q4
Deze tabel bevat cijfers over de interbranche mobiliteit op de arbeidsmarkt zorg en welzijn breed. De cijfers zijn berekend door een vergelijking van de populatie te maken op twee peildata. Voor alle jaren is als peildatum de laatste vrijdag voor kerst gehanteerd (4e kwartaal). De cijfers voor bijvoorbeeld 2020 zijn een vergelijking van de populatie op de vrijdag voor kerst in 2020 en de populatie op de vrijdag voor kerst in 2019. Een werknemer wordt in dit voorbeeld opgenomen in de cijfers over interbranche mobiliteit wanneer deze op beide peildata werkzaam was op de arbeidsmarkt zorg en welzijn breed, maar op de peildatum in 2019 binnen een andere branche dan op de peildatum in 2020. Bij de berekeningen is gebruik gemaakt van de hoofdbaan van de werknemer.
De arbeidsmarkt zorg en welzijn breed is een samentelling van alle branches in zorg en welzijn inclusief de kinderopvang. De branches komen overeen met de hoofdbranches die getoond worden in de reguliere StatLine tabellen voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW), met als enige uitzondering dat de branche 'Verpleging, Verzorging en Thuiszorg' is opgesplitst in 'Verpleging en Verzorging' en 'Thuiszorg'.
Deze tabel bevat ook het percentage van de mobiliteit van werknemers in zorg en welzijn dat als administratief is aangemerkt. Bij het afsplitsen, fuseren of opnieuw classificeren van bedrijven in het Algemeen Bedrijven Register (ABR) kan het voorkomen dat gegevens van een werkgever dusdanig wijzigen dat de werknemers van deze werkgever mobiel lijken. Bijvoorbeeld wanneer twee of meer bedrijven fuseren en verplicht verder gaan onder één SBI code. Als deze nieuwe SBI code niet gelijk is aan de SBI code van alle fuserende partijen dan wisselen de werknemers van een of meerdere van de fusiepartners van SBI code. Als de SBI codes dusdanig verschillen dat ze in een andere branche of sector vallen, dan worden de werknemers in de registerinformatie aangemerkt als mobiel. In de praktijk hoeft dit echter niet het geval te zijn. Deze vorm van mobiliteit wordt administratieve mobiliteit genoemd.
De administratieve mobiliteit in deze tabellen wordt weergegeven in groepen van tien procentpunten. De groepen lopen van 0 tot 10% naar 90 tot en met 100%. Indien een regel valt in de categorie 0 tot 10%, dan betekent dit dat 0 procent tot 10 procent van de mobiliteit die getoond wordt administratief van aard is.
Deze tabel is ontwikkeld als aanvullende statistische dienst in het kader van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt, Zorg en Welzijn (AZW). Voor meer trends en ontwikkelingen op het gebied van de arbeidsmarkt in zorg en welzijn, zie: azwstatline.cbs.nl.