Kwetsbare arbeidsmarktpositie deelnemers Europees Sociaal Fonds 2014-2023

Persoon in werkpak bij werkzaamheden aan riolering in straat
© CBS
Tabellen met informatie over de aanwezigheid van kenmerken van een kwetsbare arbeidsmarktpositie bij werkende en niet-werkende deelnemers aan Europees Sociaal Fonds (ESF) projecten, 2014-2023.

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) is het belangrijkste Europese instrument om werkgelegenheid te ondersteunen, mensen aan werk te helpen en te zorgen voor eerlijke arbeidskansen voor alle burgers van de Europese Unie (EU). Het ESF wordt in Nederland uitgevoerd door Uitvoering Van Beleid (UVB) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

In 2022 is het nieuwe ESF+ programma gestart waarbij de focus ligt op het ondersteunen van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Dit gaat om een brede doelgroep van zowel werkenden als niet-werkenden met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.

SZW wil monitoren in hoeverre de ESF+ middelen gericht worden ingezet voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie en hoe effectief het ESF+ programma is bij deze groepen. Daarom wordt de mate van kwetsbaarheid van de arbeidsmarktpositie van de deelnemers aan het ESF-programma 2014-2020, het aanvullende REACT-EU-deel van dit programma, en het nieuwe ESF+ programma 2021-2027 gemeten.

Cijfers worden weergegeven naar o.a. werkende en niet-werkende ESF-deelnemers en naar arbeidsmarktpositie bij start ESF-traject, bij eind traject en 1 jaar na einde traject. Ter vergelijking zullen de kwetsbaarheidskenmerken ook in een referentiepopulatie van werkenden en niet-werkende Nederlanders bepaald worden. Deze cijfers zijn een vervolgmeting waarbij de ontwikkeling in het ESF+ programma vergeleken kan worden met het ESF-programma 2014-2020.

Bekostigd door Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.