Impact van komst en vertrek hoofdzetels multinationals op R&D, 2014-2019

© Hollandse Hoogte / Ton Toemen
Onderzoeksrapport in samenwerking tussen CBS, EZ en SEO dat inzicht verschaft in de impact op Nederlandse R&D bij bedrijven die tijdens 2014-2019 van Nederlands in buitenlands eigendom over gaan of omgekeerd.

Dit onderzoek bestaat uit twee delen. Ten eerste, een analyse van de ontwikkelingen in het internationale zeggenschap over in Nederland actieve ondernemingen in de periode 2014-2019.

We onderzoeken hoeveel ondernemingen onder Nederlandse zeggenschap staan en hoeveel vanuit het buitenland worden aangestuurd. Daarnaast brengen we in kaart hoeveel deze ondernemingen investeren in R&D en of er verschillen zijn in R&D-inspanning tussen Nederlands en buitenlands aangestuurde ondernemingen. We gebruiken hiervoor informatie over speur- en ontwikkelingswerk (S&O) onder de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) als proxy voor R&D-activiteiten.

Ten tweede onderzoeken we de impact van een zetelverplaatsing op R&D in Nederland. We analyseren of ondernemingen meer of minder aan S&O uitgeven in Nederland nadat ze een zetelverplaatsing naar of uit Nederland ondergaan. Een zetelverplaatsing naar Nederland betekent dat een bedrijf in Nederland dat in buitenlandse handen was overgenomen wordt door een bedrijf in Nederlandse handen. Een zetelverplaatsing uit Nederland betekent dat een bedrijf in Nederland dat in Nederlandse handen was overgenomen wordt door een bedrijf in buitenlandse handen. In alle analyses maken we een onderscheid tussen multinationals en niet-multinationals en tussen het mkb en het grootbedrijf.

Deze studie is uitgevoerd in het kader van BAT-lab, waarin het CBS, het ministerie van EZK en RVO samenwerken.

Bekostigd door Ministerie van Economische Zaken.