Gemeentelijke benchmark inburgeringsplichtigen onder de Wi2021, 2022

Gemeentelijke benchmark inburgeringsplichtigen op basis van registergegevens van personen die in de periode 2022 inburgeringsplichtig zijn geworden volgens de Wet Inburgering 2021 (Wi2021).

De benchmarkorganisaties: Stimulansz, Divosa en BMC hebben een benchmarktool opgezet voor het monitoren van inburgeringsplichtigen op gemeentelijk niveau. In het kader van deze gemeentelijke benchmark hebben de benchmarkorganisaties het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gevraagd om, op basis van beschikbare registerinformatie, indicatoren te berekenen over inburgeringsplichtigen in de gemeente. In deze publicatie worden alleen inburgeringsplichtigen onder de Wi2021 meegenomen. De Wet Inburgering 2013 (Wi2013) wordt buiten beschouwing gelaten, maar is wel terug te vinden in eerdere publicaties. In eerdere publicaties werd soms ook gekeken naar niet-inburgeringsplichtige statushouders, maar dat is vanaf nu niet meer het geval.

Vanaf deze publicatie worden er twee tabellensets gepubliceerd: set A en set B. Set A is een voortzetting van de tabellenset die eerder gepubliceerd werd over alleen de Wi2013, maar nu over de Wi2021. Deze indicatoren bevatten informatie over samenstelling van het cohort, opvang, vestiging, gezinshereniging, huishoudenspositie, inburgering, onderwijsdeelname, werk, inkomen en jeugdzorg van inburgeringsplichtigen. Set B geeft informatie over het inburgeringstraject onder de Wi2021. De beschikbare informatie betreft 2022. De cijfers worden in deze tabellensets als een serie filtertabellen gepresenteerd.

Bekostigd door: Divosa, Stimulansz en BMC.