Vertrouwen in de politie, politiecontact en controle door de politie

Deze tabellen bevat cijfers over het vertrouwen in de politie, politiecontact en controle door de politie onder Nederlanders van 15 jaar en ouder over de periode 2012 t/m 2023.

Deze tabellen bevatten cijfers over het vertrouwen in de politie. Het vertrouwen in de politie wordt omschreven door middel van een schaalscore (0-10) en wordt in een tijdreeks van 2012 t/m 2021 weergegeven.

Voor het jaar 2023 is vertrouwen in de politie ook uitgesplitst naar geslacht, leeftijd, herkomst, onderwijsniveau, stedelijkheid (gemeente en buurt) en welvaart van het huishouden.

Tot slot zijn er enkele correlaties weergegeven voor het vertrouwen in de politie.

Deze tabellen bevatten ook cijfers over politiecontact (in de eigen gemeente), de reden van het contact, de tevredenheid over het contact en de punten waarover men minder tevreden is.

Deze tabellen bevatten tot slot cijfers over controle door de politie, weergegevens als percentage gecontroleerd door de politie in de afgelopen 12 maanden.

Ook worden cijfers weergegeven over de behandeling tijdens de controle en mate waarin afkomst, huidskleur of uiterlijk reden was voor de controle.