AZW-breed: Mobiliteit, kenmerken, branche, zorgkantoorplus-regio, 2010-2023

Deze tabel bevat cijfers over mobiliteit en kenmerken van mobiliteit op de arbeidsmarkt zorg en welzijn voor de jaren 2010-2023. De cijfers worden gepresenteerd naar verschillende kenmerken van mobiliteit (Instroom, Uitstroom, Instroom: overige branches, Uitstroom: overige branches), (sub)branche en zorgkantoorplus-regio. Voor het vaststellen van de regio is uitgegaan van de woongemeente van de werknemer.

De cijfers zijn berekend door een vergelijking van de populatie te maken op twee peildata. Voor alle peildata is de laatste vrijdag voor kerst gehanteerd. De cijfers gepresenteerd bij bijvoorbeeld het vierde kwartaal 2020 zijn een vergelijking van de populatie op de peildatum in het vierde kwartaal 2020 en de populatie op de peildatum in het vierde kwartaal 2019. Een werknemer wordt in dit voorbeeld tot uitstroom gerekend wanneer deze werkzaam was op de peildatum in het vierde kwartaal 2019 en niet in het vierde kwartaal 2020. Bij instroom gaat het er juist om dat de werknemer werkzaam is op de peildatum in het vierde kwartaal 2020, terwijl dit op de peildatum in het vierde kwartaal 2019 niet het geval was. Bij de berekeningen is gebruik gemaakt van de hoofdbaan van de werknemer waarbij een baan in zorg en welzijn altijd prioriteit heeft boven een baan buiten zorg en welzijn.

De cijfers hebben betrekking op zorg en welzijn breed. Dit zijn alle branches in zorg en welzijn inclusief de kinderopvang.

De zorgkantoorplus-regio indeling is een verbijzondering van de reguliere zorgkantoorregio indeling die het CBS hanteert en is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deze tabel is een opvolger van de eerder gepubliceerde tabel 'Mobiliteit op de arbeidsmarkt zorg en welzijn breed: mobiliteitskenmerken, branche, zorgkantoorplus-regio, 4e kwartaal, 2010-2022'. De cijfers over 2023 zijn nieuw; de cijfers van de overige jaren worden nogmaals geleverd met het oog op minimale verschillen door het gebruik van recentere bronbestanden en verbeteringen bij het toewijzen van de woonregio.

Deze tabel is ontwikkeld als aanvullende statistische dienst in het kader van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt, Zorg en Welzijn (AZW). Deze tabel is een afgeleide van de StatLine tabel 'Mobiliteit van werknemers; AZW (breed), kenmerken mobiliteit, regio. De verschillen tussen beiden tabellen zijn: (1) deze tabel toont cijfers over de hierboven genoemde selectie van mobiliteitskenmerken, (2) deze tabel toont cijfers voor een selectie van de branches en (3) deze tabel maakt gebruik van een zorgkantoorplus-regio indeling. Indien niet anders aangegeven, dan gelden de definities zoals beschreven op AZW StatLine eveneens voor deze cijfers.

Voor meer trends en ontwikkelingen op het gebied van de arbeidsmarkt in zorg en welzijn, zie: azwstatline.cbs.nl.

Deze publicatie is op aanvraag beschikbaar via asd@cbs.nl met referentienummer PR002992B.