Energielevering particuliere woningen naar woningkenmerken, 2019-2023

De tabel geeft voor de jaren 2019–2023 inzicht in de spreiding in energieleveringen aan particuliere woningen, uitgesplitst naar diverse gedetailleerde categorieën voor woningtype, bouwjaarklasse, oppervlakteklasse, bewonersklasse, hoofdverwarmingstype, en energielabel, volgens de vernieuwde methodiek van de klantenbestanden.

De tabel geeft voor 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023 inzicht in de spreiding in de energieleveringen aan particuliere woningen, uitgesplitst naar verschillende gedetailleerde categorieën voor woningtype, bouwjaarklasse, oppervlakteklasse, bewonersklasse, hoofdverwarmingstype, en energielabel. De tabel toont voor 10 herkenbare profielen van aardgaswoningen, woningen met hoofdverwarmingstype ‘individueel CV of blokverwarming’, de gemiddelde aardgas- en elektriciteitsleveringen. Deze 10 profielen omvatten samen ongeveer driekwart van alle aardgaswoningen en verschillen naar woningtype, bouwjaarklasse, oppervlakteklasse en aantal bewoners. Naast de eerder geïntroduceerde profielen van aardgaswoningen bevat deze tabel drie nieuwe profielen met stadswarmtewoningen en elektrisch verwarmde woningen.

De aardgasverbruiken zijn gecorrigeerd voor de temperatuur in volgens de methode die wordt gehanteerd door de Klimaat- en EnergieVerkenning (KEV). Deze methode is in 2024 vernieuwd en is in deze publicatie verwerkt in alle voorgaande verslagjaren. In deze publicatie zijn de elektriciteitsleveringen aangevuld met de netto-elektriciteitsleveringen, waarbij leveringen zijn gesaldeerd met eventuele terugleveringen, en de terugleveringen.

Deze publicatie is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Deze tabel vervangt de voorpublicatie van augustus 2023.