Bereik lokale minimaregelingen gemeente Groningen, 2022

© Hollandse Hoogte / Roel Burgler
Dashboard dat inzicht geeft in de groep financiele kwetsbaren per gemeente en het bereik van (lokale) minimaregelingen.

De Armoedescan van het CBS is een dashboard dat inzicht geeft in de groep financieel kwetsbare personen in verschillende Nederlandse gemeenten. Het dashboard bestaat uit twee delen, de Basis Armoedescan en de Lokale Armoedescan.

De Basis Armoedescan

De Basis Armoedescan geeft voor alle gemeenten in Nederland basisinformatie over de doelgroep financieel kwetsbaren. De doelgroep is gebaseerd op de hoogte van het inkomen uitgedrukt in een percentage van het sociaal minimum. De scan biedt vervolgens inzicht in de omvang van deze groep, hun kenmerken en in welke wijken of buurten ze wonen binnen de gemeente. Tot slot geeft het dashboard inzicht in de ontwikkeling door de tijd en kunnen gemeenten met elkaar en het landelijke cijfer vergeleken worden.

De Lokale Armoedescan

De Lokale Armoedescan biedt inzicht in het bereik van de lokale minimaregelingen. In opdracht van Gemeente Groningen is er gekeken naar: de individuele inkomenstoeslag, kwijtschelding gemeentelijke belastingen, Stadjerspas en de Witgoedregeling over verslagjaar 2022. Het dashboard laat zien welk percentage van de minima in gemeente Groningen gebruikmaakt van de lokale regelingen. Aangezien de lokale minimaregelingen verschillen per gemeente en niet landelijk worden verzameld, is de lokale armoedescan niet voor alle gemeenten beschikbaar. Op dit moment zijn alleen de inzichten voor de gemeenten Arnhem, Dordrecht, Leiden, 's-Gravenhage, Groningen, de Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-de Mierden en Oirschot), Nijmegen, Schagen en Zwolle opgenomen.