AZW; regionale cijfers specifieke groepen deeltijders en niet-werkenden, 2023

Deze publicatie betreft een haalbaarheidsonderzoek en bijbehorende maatwerktabel over specifieke groepen deeltijders en niet-werkenden, uitgesplitst naar RegioPlus-arbeidsmarktregio's.

Op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is in het kader van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en een maatwerktabel samengesteld over de regionale spreiding van een aantal groepen die voor het vervullen van de arbeidsvraag in de sector zorg en welzijn van betekenis zouden kunnen zijn. Het gaat om de volgende doelpopulaties:

  1. Jongeren van 17 tot 25 jaar die vanwege opleiding of studie niet kunnen of willen werken, niet direct beschikbaar zijn voor werk en ook niet recent naar werk hebben gezocht.
  2. Onderbenutte deeltijdwerkers met opleidingsrichting gezondheidszorg en welzijn.
  3. Niet-werkzame personen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar die niet direct beschikbaar zijn voor werk en niet recent naar werk hebben gezocht vanwege vut/pensioen/hoge leeftijd met opleidingsrichting gezondheidszorg en welzijn.
  4. Niet-werkzame personen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar die niet direct beschikbaar zijn voor werk en niet recent naar werk hebben gezocht vanwege vut/pensioen/hoge leeftijd zonder opleidingsrichting gezondheidszorg en welzijn.

Het haalbaarheidsonderzoek laat onder meer zien dat over het verslagjaar 2023 voor alle RegioPlus-arbeidsmarktregio’s voldoende nauwkeurige jaarschattingen over deze doelpopulaties kunnen worden gerealiseerd. Deze schattingen zijn opgenomen in een bijbehorende maatwerktabel.