Welke ecosysteemtypen zijn er?
In de Natuurlijk kapitaalrekeningen wordt gekeken naar het bestaan en de omvang van verschillende ecosystemen in Nederland, evenals naar de veranderingen in deze ecosystemen in de loop van de tijd. Hiervoor stelt het CBS de ecosysteemtypenkaart op, die heel Nederland indeelt in verschillende soorten ecosystemen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen de bebouwde omgeving, stedelijk groen, akkerlanden, graslanden, bosgebieden, duin en strandgebieden, moeras- en veengebieden, rivieren en kanalen, meren en reservoirs en mariene ecosystemen. Deze hoofdgroepen zijn verder onderverdeeld in sub-ecosystemen, waardoor de verschillende ecosystemen in Nederland gedetailleerd in kaart kunnen worden gebracht.
De ecosysteemtypenkaart maakt het mogelijk om een reeks indicatoren te ontwikkelen die inzicht geven in de omvang en veranderingen van de Nederlandse ecosystemen:
- Omvang per ecosysteemtype: Dit geeft inzicht in de omvang en verspreiding van verschillende natuurlijke, agrarische en (half-)bebouwde ecosystemen.
- Veranderingen en omzettingen: Dit biedt inzicht in veranderingen in landgebruik en vegetatie door de tijd heen. Zo kan bijvoorbeeld worden gemeten in welke mate een afname van weidegrond gerelateerd is aan nieuwbouw, het inrichten van nieuwe natuur, of andere vormen van ruimtelijke ontwikkelingen.
- Ecosysteemdiensten: In de Natuurlijk kapitaalrekeningen wordt op basis van de omvang van ecosystemen in kaart gebracht waar specifieke ecosysteemdiensten worden geleverd, zoals houtproductie, luchtfiltratie en natuurrecreatie.
Relevante links
- Externe link Kaarten - Atlas Natuurlijk Kapitaal