Begrippen
Formele kinderopvang
Onder formele opvang vallen:
- dagopvang voor kinderen van nul tot vier jaar;
- buitenschoolse opvang voor basisschool kinderen, zowel voor als na schooltijd als in schoolvakanties;
- opvang door ouderparticipatiecrèches of door gastouders via een gastouderbureau.
Leerplicht en kwalificatieplicht
In Nederland zijn kinderen van 5 tot 16 jaar leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig.
Een startkwalificatie is een afgeronde havo- of vwo-opleiding of een basisberoepsopleiding (mbo-2), dat wil zeggen niveau 2 van de kwalificatiestructuur, zoals vastgelegd in de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB).
Netto-arbeidsparticipatie
Het aandeel van de werkzame beroepsbevolking in de bevolking (beroeps- en niet-beroepsbevolking).
Deze definitie heeft betrekking op personen die in Nederland wonen (exclusief de institutionele bevolking). In deze publicatie gaat het om de bevolking van 15 tot 25 jaar.
Totaal vruchtbaarheidscijfer
Het totale vruchtbaarheidscijfer, ook wel het gemiddeld kindertal per vrouw genoemd, is een geboortecijfer dat corrigeert voor het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijden. Demografen gebruiken dit cijfer om een eerlijkere vergelijking te kunnen maken tussen regio’s en door de tijd heen. Het aantal kinderen dat wordt geboren hangt namelijk sterk af van het aantal vrouwen dat in de leeftijd is dat ze kinderen kunnen krijgen. Internationaal wordt deze maat de Total Fertility Rate (TFR) genoemd.
Om deze maat te berekenen, wordt het aantal kinderen dat bij vrouwen van een bepaalde leeftijd is geboren gerelateerd aan het aantal vrouwen in die leeftijd. Dit wordt gedaan voor vrouwen tussen de 15 en 50 jaar, de groep waarbij doorgaans de kinderen worden geboren.
Dit cijfer geeft geen werkelijk uiteindelijk kindertal per vrouw weer, maar zegt iets over demografische vruchtbaarheid in een bepaald jaar. Het aantal kinderen dat vrouwen uiteindelijk krijgen kan hier van afwijken.
Wet Kinderopvang (WKO)
De Wet Kinderopvang is op 1 januari 2005 in werking getreden. Deze wet geeft ouders meer mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren. De Wet Kinderopvang regelt de kwaliteit, het toezicht daarop en de financiering van de kinderopvang. Ouders kunnen via de Belastingdienst een kinderopvangtoeslag ontvangen. Werkende ouders en ouders die een studie of traject volgen om aan het werk te gaan en die gebruik maken van formele kinderopvang, kunnen in aanmerking komen voor een kinderopvangtoeslag.