Auteur: Pim Ouwehand
Technische toelichting kwartaalcijfers Sociale samenhang en welzijn 2020

Inleiding

Op verzoek van het ministerie van VWS publiceert het CBS vanaf het tweede kwartaal van 2020 kwartaalcijfers in het kader van het onderzoek Sociale samenhang en welzijn. Normaliter publiceert het CBS jaarlijks cijfers voor dit onderzoek, maar in verband met de coronacrisis ontstond de wens om sneller inzicht in de ontwikkelingen te krijgen, en dus om op kwartaalbasis cijfers te maken.
Om dit voor elkaar te krijgen spelen er twee uitdagingen: enerzijds moet de frequentie van de publicatie omhoog. Anderzijds speelt er een probleem bij de dataverzameling. Normaliter verzamelt het CBS de gegevens voor deze monitor via een enquête die wordt afgenomen via drie ‘modes’, te weten CAPI (persoonlijke interviews), CATI (telefonische interviews) en CAWI (web-interviews). In verband met de coronacrisis is de CAPI-waarneming tijdelijk weggevallen in het tweede, derde en vierde kwartaal van 2020.
Om toch de gewenste cijfers te kunnen leveren is een statistisch model ontwikkeld dat compenseert voor het wegvallen van de CAPI-waarneming. Dit model maakt gebruik van het gedeelte van de gegevens dat wel beschikbaar is, en combineert dit met op basis van het verleden geschatte patronen om zo het ontbrekende deel zo goed mogelijk bij te schatten. Het gekozen model is een zogenaamd structureel tijdreeksmodel en komt overeen met het model zoals dat recentelijk ontwikkeld is voor de kwartaalcijfers gezondheidsenquête (Smeets en Van den Brakel, 2020). Aangezien het model daar reeds goed beschreven is, zullen we hier volstaan met het beschrijven van de aanpassingen die we aan dat model gedaan hebben om het ook geschikt te maken voor het onderzoek Sociale samenhang en welzijn.