Nieuwsbrief Globalisering oktober 2024
Nieuws
In deze nieuwsbrief houden we u elk kwartaal op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en actuele onderzoeken bij het CBS op het gebied van globalisering.
Nederland Handelsland – editie 2024
Op 10 september is de nieuwste editie van Nederland Handelsland gepubliceerd. Het bevat actuele en relevante informatie over de staat van de internationalisering in Nederland. Uitgebreid aan bod in deze publicatie komen internationale handel in goederen en diensten, de verdiensten aan export en de werkgelegenheid die dit oplevert, het Nederlandse aandeel in de wereldwijde investeringen, de activiteiten van multinationals, het aandeel van Nederland in internationale waardeketens en de voetafdruk van de invoer.
In een begeleidend nieuwsbericht is getoond dat zeldzame aardmetalen vaak een onderdeel zijn van producten die door Nederland veel worden ingevoerd zoals bijvoorbeeld laptops, telefoons, tablets en elektrische auto’s. Ze zitten ook in andere cruciale producten zoals defensiematerieel, windturbines of optische lenzen. Als grondstof worden zeldzame aardmetalen nauwelijks ingevoerd door Nederland. In een tweede bericht is getoond dat de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk minder is gegroeid dan de totale Nederlandse export sinds Brexit en dat met name de wederuitvoer en doorvoer naar het VK sterk zijn afgenomen sinds Brexit.
Onlangs gepubliceerd
Internationaliseringsmonitor Inclusiviteit
In de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor (van 30 september) is de Nederlandse internationale handel in het kader van inclusiviteit belicht. Daarbij gaat het over aspecten zoals inclusiviteit bij werknemers en bestuurders om een beeld te geven van de huidige staat en voordelen van een inclusieve bedrijfsvoering. Er zijn tekenen dat niet iedereen in gelijke mate profiteert van de voordelen die internationalisering biedt, onder andere door verschuivende werkgelegenheid en druk op lonen.
Veel onderzoek over de voordelen van globalisering vindt plaats op het gebied van bedrijven, en hier gaan we een stapje verder door ook naar de mensen achter de bedrijven te kijken. Hoe inclusief zijn bedrijven die over de grens opereren voor wat betreft werknemers en bestuurders? Wat zijn de voordelen op het gebied van internationalisering en duurzaamheid voor bedrijven wanneer de bestuursraad meer divers is? En zijn vrouwen evenveel betrokken bij internationale handel en investeringen als mannen? Worden ze wel in gelijke mate beloond in exportgerelateerde banen?
Tegelijk met de monitor is er een nieuwsbericht uitgebracht. Dit bericht laat een lichte stijging zien in het aandeel vrouwen in het raad van bestuur van exporterende bedrijven, van 14 procent in 2015 tot 16 procent in 2021.
Multimedia Story Kritieke Grondstoffen
In juli hebben studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) van de Zuyd Hogeschool een multimedia story gemaakt over het thema kritieke grondstoffen op basis van CBS-data en andere data.
De story laat zien dat er zowel geopolitieke/economische kanten aan de handel in kritieke grondstoffen zitten als duurzaamheidskanten. Enerzijds zijn er vraagstukken rondom tekorten, hogere prijzen, exportrestricties en afhankelijkheid van landen als China. Anderzijds is de winning en verwerking van kritieke grondstoffen belastend voor milieu, natuur, klimaat en mensen elders. Tegelijkertijd zijn producten met kritieke grondstoffen, zoals zonnepanelen, windturbines of elektrische auto’s nodig voor het behalen van onze klimaatdoelen.
Kritieke grondstoffen zijn ook van belang voor onze digitale ambities en cruciale sectoren zoals defensie, gezondheidszorg en lucht- en ruimtevaart. Door met name de grootschalige energietransitie wordt er een sterke vraag verwacht naar kritieke grondstoffen zoals lithium. Aan de vraagkant zijn er oplossingen zoals het verlengen van de levensduur van producten, meer recycling en terugwinning, hergebruik van producten of, waar mogelijk, minder consumptie van producten. Aan de aanbodkant wordt er nagedacht over meer winning en verwerking van grondstoffen in de EU of bevriende landen zoals Noorwegen, het creëren van een Europese supply chain en het aanleggen van strategische voorraden, bijvoorbeeld in Nederland.
De story is hier te vinden. Voor meer informatie over het onderwerp zie onder andere het Wereld café (editie 11) en deze publicatie van het CBS.
Overzicht nieuwe publicaties
Op de website van het CBS vindt u een aparte pagina Dossier Globalisering met nieuws en verdiepende onderzoeken ten aanzien van het thema. In de afgelopen maanden zijn (naast de reeds genoemde nieuwsberichten) onder andere de volgende nieuwsberichten op het gebied van globalisering verschenen:
- Nederland tweede goederenhandelaar van de EU (23/4)
- Handelsmissies helpen bedrijven internationaal op weg (24/4)
- Voor het eerst in 7 jaar minder Chinese goederen geïmporteerd (2/5)
- China derde leverancier elektrische auto’s in 2023 (5/6)
- Uitvoerwaarde van Nederlandse makelij ruim 5 procent lager in 2023 (10/6)
- Goederenexport naar Afrika kwart minder waard (17/6)
- 3 op de 10 bedrijven ondervinden problemen in toeleveringsketen (28/6)
- Wegvoertuigen meest geïmporteerde producten voor direct gebruik (5/7)
- Invoerwaarde cacao bijna twee keer zo hoog als een jaar eerder (1/8)
Aanvullend statistisch onderzoek
Verder voert het CBS op verzoek aanvullend statistisch onderzoek uit. De resultaten van deze onderzoeken worden op de website van het CBS gepubliceerd.