Nieuwsbrief Globalisering april 2022
Nieuws
In deze nieuwsbrief houden we u elk kwartaal op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en actuele onderzoeken bij het CBS op het gebied van globalisering.
Dossier Oekraïne - Rusland
In verband met de oorlog in Oekraïne publiceert het CBS regelmatig nieuwsberichten die informatie geven over de effecten van die oorlog of inzicht geven in de onderliggende structuur van de Nederlandse economische relaties met deze landen. Via het Dossier Oekraïne- Rusland krijgt u direct toegang tot de meest recente nieuwsberichten.
Op het moment van schrijven zijn er zes nieuwsberichten in het Dossier opgenomen. Vijf daarvan hebben betrekking op de goederen- of dienstenhandel (zie overzicht nieuwe publicaties) en één betreft de bevolkingsstatistiek.
In het laatstgenoemde bericht gaat het over het aantal inwoners in Nederland met een herkomst van landen uit de voormalige Sovjetunie. Zo woonden er op 1 januari 2022 35 duizend mensen met een Russische herkomst in Nederland en 21 duizend mensen met een Oekraïense herkomst. In totaal hadden op 1 januari 119 duizend inwoners een herkomst in een van de landen van de voormalige Sovjet-Unie.
Het eerste artikel met handelscijfers over 2022 wordt verwacht te worden gepubliceerd op 25 mei.
Onlangs gepubliceerd
Internationaliseringsmonitor Eurozone
Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me... it will be enough.’ Mario Draghi, president ECB, 26 juli 2012.
Deze woorden van Mario Draghi tijdens de Global Investment Conference in Londen vormden een keerpunt voor de eurocrisis, een crisis waar de eurolanden zich in 2009 en nog vele jaren daarna bevonden. Terwijl Europese landen nog aan het herstellen waren van de wereldwijde kredietcrisis, ontstond eind 2009 de eurocrisis, toen bleek dat Griekenland haar staatsfinanciën jarenlang te rooskleurig had voorgesteld.
In de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor staat, 30 jaar na tekening van het Verdrag van Maastricht, de eurozone centraal en de positie van Nederland in de eurozone. De publicatie kijkt naar de totstandkoming van de eurozone, hoogte- en dieptepunten van 20 jaar euromunt en de toekomst van het eurogebied.
De webpublicatie is online te lezen. In een gelijktijdig uitgebracht nieuwsbericht is geconcludeerd dat de Nederlandse export naar de Baltische Staten Estland (euro sinds 2011), Letland (2014) en Litouwen (2015) de afgelopen twintig jaar is verzesvoudigd. Met name de export naar Litouwen is sterk gegroeid en bij deze export gaat het in de meeste gevallen om export van Nederlandse makelij, zoals trekkers voor opleggers of personenauto’s.
Week van de Globalisering
Op 21, 22 en 23 maart heeft de tweede editie van de CBS-Week van de Globalisering plaatsgevonden. Op de eerste dag stonden Exogene schokken centraal (denk daarbij aan Brexit, Covid of de oorlog in Oekraïne), dag twee stond in het teken van de relatie Internationale handel en duurzaamheid en dag drie ging in op China: uitdagingen voor bedrijven, handel en beleid. Door op één van de links te klikken kunnen de webinars worden teruggekeken. De presentaties kunnen hier worden bekeken.
De week van de Globalisering was vanwege de coronapandemie nog digitaal in maart, maar op 16 juni zullen de deuren bij het CBS in Den Haag opengaan voor een ‘live’ vervolg van de globaliseringsweek. Niemand minder dan Maarten van Rossem zal als key note speaker de middag aan elkaar praten. Verder is er gelegenheid om deel te nemen aan twee van de volgende expertsessies:
- Landbouwexport en duurzaamheid
- Bedrijvendynamiek in tijden van de coronapandemie
- Dimensies van een voetafdruk
- Globalisering en arbeidsmarktflexibilisering
- Internationale geldstomen en de impact van brievenbusfirma’s op de Nederlandse economie
- Verwachtingen en beeld van de Europese Unie: het Nederlandse burgerperspectief
- Globalisering, leveringszekerheid en kritieke grondstoffen
- Duurzaam ondernemen
Ook het Wereld café zal weer opengaan (maar hier wel virtueel) en wel op 25 april voor het thema Oekraïne/Rusland en 12 mei voor het thema Eurozone. Aanmelden voor al deze events is mogelijk via: internationalisering@cbs.nl of CBSWeekVanDeGlobalisering@cbs.nl.
Overzicht nieuwe publicaties
Op de website van het CBS vindt u een aparte pagina Dossier Globalisering met nieuws en verdiepende onderzoeken ten aanzien van het thema. In de afgelopen maanden zijn (naast de reeds genoemde nieuwsberichten) onder andere de volgende nieuwsberichten op het gebied van globalisering verschenen:
- Landbouwexport in 2021 voor het eerst boven de 100 miljard euro (21/1)
- Internationale goederenhandel Bonaire een vijfde hoger in 2021 (14/2)
- Meer sojabonen uit Brazilië in 2021 ondanks forse prijsstijging (2/3)
- Import uit Oekraïne voor het eerst boven 2 miljard euro (9/3)
- 87 procent import uit Rusland betreft minerale brandstoffen (9/3)
- Ruim 3 duizend bedrijven exporteerden naar Rusland in 2021 (21/3)
- Grootste ruilvoetverslechtering in elf jaar tijd (25/3)
- Export groeit met bijna 3 procent in januari (28/3)
- 2,4 miljard euro aan dienstenexport naar Rusland in 2021 (30/3)
- 84 procent van ingevoerde zonnebloemolie in 2021 kwam uit Oekraïne (6/4)
Aanvullend statistisch onderzoek
Verder voert het CBS op verzoek aanvullend statistisch onderzoek uit. De resultaten van deze onderzoeken worden op de website van het CBS gepubliceerd.